Νόμπελ Ειρήνης 2021: Στη Μαρία Ρέσα και τον Ντμίτρι Μουράτοφ το φετινό βραβείο
Με το Νόμπελ Ειρήνης 2021 τιμήθηκαν σήμερα δύο δημοσιογράφοι: η φιλιππινέζα Μαρία Ρέσα και ο ρώσος Ντμίτρι Μουράτοφ.
Οι δύο νέοι κάτοχοι του Νόμπελ Ειρήνης τιμήθηκαν «για τις προσπάθειές τους στην προστασία της ελευθερίας της έκφρασης, που αποτελεί προϋπόθεση για τη δημοκρατία και τη βιώσιμη ειρήνη», όπως ανέφερε η Επιτροπή.
Η Μαρία Αντζελίτα Ρέσα είναι Φιλιππινέζα-Αμερικανίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας, συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Rappler.
Για σχεδόν δύο δεκαετίες δούλεψε ως κύρια ερευνητική δημοσιογράφος στη Νοτιοανατολική Ασία για το CNNi.
Ο Ντμίτρι Αντρέιβιτς Μουράτοφ είναι Ρώσος δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης της ρωσικής εφημερίδας Novaya Gazeta, που έχει ανακηρυχθεί από την Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων ως «η μόνη πραγματικά κριτική εφημερίδα με εθνική επιρροή στη Ρωσία σήμερα».
Πρόκειται για το 102ο βραβείο που απονέμεται. Προηγούμενοι νικητές του Νόμπελ Ειρήνης ήταν ο Νέλσον Μαντέλα, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ και σε τέσσερις Αμερικανοί πρόεδροι.
Η απονομή θα πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου, την επέτειο του θανάτου του σουηδού βιομηχάνου Άλφρεντ Νόμπελ, ο οποίος ίδρυσε τα βραβεία με τη διαθήκη του το 1895.
Νέο αυστηρό πλαίσιο για τα Airbnb ετοιμάζει η ΕΕ - Στόχος η αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης
11:58
Ο Τραμπ υποσχέθηκε μέρισμα 5.000 δολαρίων αν οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν τις εκλογές
11:51
ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Περισσότερα από 26 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη μοίρασε την προηγούμενη εβδομάδα
11:50
Bank of America: Η αλλαγή εργασίας φέρνει καλύτερους μισθούς - Η Gen Z βρίσκεται στην πρώτη γραμμή
11:44