ΚΟΣΜΟΣ

Sputnik V: Η Μόσχα καθυστερεί τις επιθεωρήσεις του EMA, λέει η ΕΕ

Sputnik V: Η Μόσχα καθυστερεί τις επιθεωρήσεις του EMA, λέει η ΕΕ
AP Photo

Κατά της Ρωσίας η οποία όπως είπε έχει κατ’ επανάληψη καθυστερήσει τις επιθεωρήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) που είναι απαραίτητες για την πιστοποίηση του εμβολίου της κατά της COVID-19, Sputnik V στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στράφηκε την Παρασκευή (8/10) ο πρέσβης της ΕΕ στη Μόσχα.

Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού της Ρωσίας Sputnik V, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στη χώρα και έχει εγκριθεί για χρήση σε περισσότερες από 70 χώρες είναι υπό αξιολόγηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον EMA, όπως απαιτείται έτσι ώστε να εγκριθεί για αγορές εκτός Ρωσίας.

Η Ρωσία στρέφεται κατά της Δύσης και την κατηγορεί

Η Ρωσία κατηγορεί τη Δύση ότι αρνείται να πιστοποιήσει το κύριο εμβόλιό της για πολιτικούς λόγους. Χωρίς έγκριση από τον EMA, είναι πιο δύσκολο για τους Ρώσους να ταξιδέψουν στην ΕΕ.

«Είναι μάλλον μια τεχνική παρά πολιτική διαδικασία», είπε ο πρεσβευτής της ΕΕ Μάρκους Έντερερ σε μια συνέντευξη στον ρωσικό όμιλο μέσων ενημέρωσης RBC.

«Όταν Ρώσοι αξιωματούχοι μιλούν για καθυστέρηση και πολιτικοποίηση της διαδικασίας από την ευρωπαϊκή πλευρά, σκέπτομαι μερικές φορές πως αναφέρονται σε κατά κύριο λόγο στους εαυτούς τους επειδή είναι εκείνοι που το κάνουν αυτό για την πολιτική» συμπλήρωσε σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) που εμπορεύεται στο εξωτερικό το Sputnik V, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο EMA από την πλευρά του επεσήμανε πως δεν μπορεί προς το παρόν να σχολιάσει το θέμα.

Πέντε άνθρωποι που γνωρίζουν για τις ευρωπαϊκές προσπάθειες να αξιολογηθεί το φάρμακο δήλωσαν στο Reuters φέτος πως οι παρασκευαστές του Sputnik V δεν έδωσαν στοιχεία τα οποία οι αξιωματούχοι της ρυθμιστικής αρχής θεωρούν πως αποτελούν στάνταρ απαιτήσεις για τη διαδικασία έγκρισης του φαρμάκου.

Το RDIF είχε πει τότε πως το ρεπορτάζ του Reuters περιείχε «ψευδείς και ανακριβείς δηλώσεις» στη βάση ανώνυμων πηγών που επιχειρούσαν να υπονομεύσουν το Sputnik V στο πλαίσιο μιας εκστρατείας παραπληροφόρησης.

Τι είπε ο Ρώσος υπουργός Υγείας

Ο Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο δήλωσε αυτόν τον μήνα πως όλα τα εμπόδια για την καταχώρηση του Sputnik V στον Π.Ο.Υ. έχουν αρθεί πως απομένουν μόνο κάποια έγγραφα που θα πρέπει να συμπληρωθούν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS, το υπουργείο Υγείας δήλωσε σήμερα πως οι επιθεωρητές του EMA μπορεί να επισκεφθούν τη Ρωσία τον Δεκέμβριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ