ΚΟΣΜΟΣ

Νησιά Σολομώντα: Δύο άνδρες διασώθηκαν μετά από 29 ημέρες περιπλάνησης στη θάλασσα

Νησιά Σολομώντα: Δύο άνδρες διασώθηκαν μετά από 29 ημέρες περιπλάνησης στη θάλασσα
(AP Photo/Rick Rycroft, Pool)

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια δύο ανδρών από τα Νησιά του Σολομώντα που πέρασαν 29 ημέρες χαμένοι στη θάλασσα μετά τη διακοπή της λειτουργίας του GPS τους. Διασώθηκαν στα ανοικτά των ακτών της Παπούα Νέας Γουινέας - 400 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο που ξεκίνησε το ταξίδι τους.

Οι Livae Nanjikana και Junior Qoloni ξεκίνησαν από το νησί Mono, στα δυτικά στα νησιά του Σολομώντα, το πρωί της 3ης Σεπτεμβρίου με ένα μικρό μηχανοκίνητο σκάφος.

Οι δυο τους σχεδίαζαν να ταξιδέψουν 200 χιλιόμετρα νότια στην πόλη Noro στο νησί New Georgia, χρησιμοποιώντας τη δυτική ακτή του νησιού Vella Lavella και το νησί Gizo στα αριστερά τους ως οδηγό.

Όπως είπαν, είχαν ξανακάνει το εν λόγω ταξίδι και πίστευαν πως θα τα καταφέρουν. Αλλά ακόμη και για έμπειρους ναυτικούς, όπως ο Nanjikana, η θάλασσα, που διαχωρίζει τα νησιά του Σολομώντα από τη γειτονική, Παπούα Νέα Γουινέα, είναι απρόβλεπτη.

Μόλις λίγες ώρες στο ταξίδι τους, συνάντησαν δυνατή βροχή και ισχυρούς ανέμους, που τους δυσκόλεψε στο να βλέπουν την ακτογραμμή που υποτίθεται ότι ακολουθούσαν.

Αυτό από μόνο του ήταν αρκετά δύσκολο, αλλά τα πράγματα δυσκόλεψαν ακόμα περισσότερο, όταν σταμάτησε να λειτουργεί το GPS τους. Τότε τρόμαξαν πραγματικά, αφού όπως λένε, δεν μπορούσαν να δουν που πήγαιναν. Έτσι αποφάσισαν να σταματήσουν την μηχανή και να περιμένουν, για να γλιτώσουν καύσιμα.

Επιζώντας με πορτοκάλια που είχαν μαζέψει για το ταξίδι, καρύδες που μάζευαν από τη θάλασσα και νερό της βροχής που παγίδευαν χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι καμβά, επέπλευσαν περίπου 400 χιλιόμετρα βορειοδυτικά για 29 ημέρες, εντοπίζοντας τελικά έναν ψαρά στις ακτές της Νέας Βρετανίας, στην Παπούα Νέα Γουινέα.

«Δεν ξέραμε που ήμασταν, αλλά δεν περιμέναμε να είμαστε σε άλλη χώρα», δήλωσε ο Nanjikana σύμφωνα με τη Guardian.

Οι άνδρες ήταν τόσο αδύναμοι που όταν έφτασαν στην πόλη Pomio στις 2 Οκτωβρίου έπρεπε να τους μεταφέρουν από το σκάφος σε ένα κοντινό σπίτι. Εξετάστηκαν σε μια τοπική κλινική και διαμένουν με έναν ντόπιο προσωρινά, μέχρι να διευθετηθούν οι αναγκαίες ρυθμίσεις για να επιστρέψουν στο σπίτι τους.

Παρά την περιπέτεια που έζησαν, ο Nanjikana αποτιμά τα θετικά της εμπειρίας του, λέγοντας πως υπήρξε ένα αναγκαστικό διάλειμμα από το χάος της πανδημίας.

«Δεν είχα ιδέα τι συνέβαινε όσο ήμουν εκεί έξω. Δεν άκουσα για Covid ή τίποτα άλλο», είπε. «Ανυπομονώ να επιστρέψω στο σπίτι, αλλά υποθέτω ότι ήταν ένα ωραίο διάλειμμα από όλα».

Ακριβώς βόρεια του νησιού Mono, από όπου αναχώρησαν οι δύο άνδρες, βρίσκεται το νησί Bougainville της Παπούα Νέας Γουινέας. Τον Ιούλιο, μια βάρκα που μετέφερε τον υπουργό Υγείας του Bougainville, Charry Napto, τη σύζυγό του, τον γιο τους και άλλους τέσσερις εξαφανίστηκε σε θαλασσοταραχή. Βρέθηκε μόνο ένα άτομο, ένας τοπικός δάσκαλος.

Μόλις εβδομάδες νωρίτερα, ένα άλλο σκάφος εξαφανίστηκε στα ανοικτά των ακτών του Bougainville με 13 επιβάτες, καταλήγοντας 50 χιλιόμετρα βόρεια του προορισμού του 36 ώρες αργότερα. Ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας, Francis Tokura, είπε από τότε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τον περιορισμό των ταξιδιών με πλοίο εν μέσω κακοκαιρίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ