ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Αντιδράσεις από την ΕΕ στην παράταση κράτησης του Οσμάν Καβαλά

Τουρκία: Αντιδράσεις από την ΕΕ στην παράταση κράτησης του Οσμάν Καβαλά
Φωτογραφία αρχείου EPA/ERDEM SAHIN

Την παράταση της ήδη τετραετούς προδικαστικής κράτησης του ανθρωπιστή, Οσμάν Καβαλά, ανακοίνωσε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, υπό το σκεπτικό ότι υπάρχει έλλειψη «νέων στοιχείων» για να διατάξει την απελευθέρωσή του, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η υπόθεση κράτησης του Οσμάν Καβαλά έχει απασχολήσει τόσο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όσο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που είχε καταλήξει στο συμπέρασμα, το 2019, ότι η σύλληψη και η προδικαστική κράτησή του πραγματοποιήθηκε ελλείψει αποδείξεων για να στηρίξει μια λογική υποψία ότι διέπραξε αδίκημα και επιδίωξε έναν απώτερο σκοπό, δηλαδή τη σιωπή του και να αποτρέψει άλλους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο αντιφρονών, σημαντική προσωπικότητα της κοινωνίας των πολιτών, που κατηγορείται από το 2013 από το καθεστώς του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι επιδίωξε να αποσταθεροποιήσει την Τουρκία, θα παρουσιαστεί εκ νέου ενώπιον της δικαιοσύνης στις 26 Νοεμβρίου. Οι κατηγορίες που του αποδίδονται σχετίζονται με το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 και τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013.

H απόφαση των τουρκικών αρχών σχετικά με τον Οσμάν Καβαλά «αντιπροσωπεύει μια χαμένη ευκαιρία και μια οδυνηρή συνέχεια σε αυτή την αυθαίρετη απόφαση», αναφέρει ο εισηγητής για την Τουρκία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νάτσο Σάντσες Αμόρ.

Ειδικότερα, σημειώνει ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δηλώνει την απογοήτευσή του για την άρνηση των τουρκικών αρχών να τηρήσουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τα αιτήματα της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και να προβούν στην άμεση αποφυλάκιση του κ. Καβαλά».

Προσθέτει ότι «η σημερινή απόφαση αντιπροσωπεύει μια χαμένη ευκαιρία και μια οδυνηρή συνέχεια σε αυτή την αυθαίρετη υπόθεση. Απαιτούμε με σεβασμό από τις τουρκικές αρχές να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τις οποίες οικειοθελώς ανέλαβαν ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, με σεβασμό στο κράτος δικαίου».

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα σταματήσει να εργάζεται για αυτήν και άλλες σχετικές υποθέσεις και θα συνεχίσει να θέτει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία στον πυρήνα της ατζέντας των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης κάθε θετικής ατζέντας έναντι της Τουρκίας. Απαιτούνται πραγματικά γεγονότα για να αποδειχθεί η ειλικρίνεια των τελευταίων δηλώσεων των τουρκικών αρχών που εκφράζουν την προθυμία τους να έρθουν πιο κοντά στην ΕΕ. Αυτό ξεκινά με τον σεβασμό αυτής και άλλων αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και θέτοντας τέλος στις κατασκευασμένες για πολιτικούς λόγους υποθέσεις» υπογραμμίζει ο Νάτσο Σάντσες Αμόρ.

Τέλος εξέφρασε την αλληλεγγύη του «προσωπικά και θεσμικά εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον Οσμάν Καβαλά, στην οικογένεια και τους συναδέλφους του, έναντι της αδικαιολόγητης και παράνομης κατάστασης που συνεχίζει να αντιμετωπίζει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ