ΚΟΣΜΟΣ

Νόμπελ Ειρήνης 2021: Ο Μπάιντεν συνεχάρη τους δύο δημοσιογράφους για το έργο τους

Νόμπελ Ειρήνης 2021: Ο Μπάιντεν συνεχάρη τους δύο δημοσιογράφους για το έργο τους
AP Photo

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνεχάρη τους δύο ερευνητές δημοσιογράφους, τη Μαρία Ρέσα από τις Φιλιππίνες και τον Ντμίτρι Μουράτοφ από τη Ρωσία, που τιμήθηκαν με το Νόμπελ Ειρήνης 2021, για το έργο τους.

«(Η Μαρία) Ρέσα και ο (Ντμίτρι) Μουράτοφ ερεύνησαν τα γεγονότα - ακούραστα και θαρραλέα», χαιρέτισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή τονίζοντας ότι, με τη δουλειά τους, «αποκάλυψαν κατάχρηση εξουσίας, εξέθεσαν τη διαφθορά και ζήτησαν διαφάνεια».

Οι δύο δημοσιογράφοι τιμήθηκαν με το Νόμπελ Ειρήνης 2021 για «τη θαρραλέα μάχη τους υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης» στις χώρες τους, ανακοίνωσε χθες η νορβηγική επιτροπή του βραβείου Νόμπελ.

Η Μαρία Ρέσα και ο Ντμίτρι Μουράτοφ «αντιπροσωπεύουν όλους τους δημοσιογράφούς που υπερασπίζονται αυτό το ιδανικό σε ένα κόσμο όπου η δημοκρατία και η ελευθερία του Τύπου βρίσκονται αντιμέτωπες με όλο και περισσότερο αντίξοες συνθήκες», δήλωσε στο Όσλο η πρόεδρος της Νορβηγικής Επιτροπής του Νόμπελ Μπέριτ Ράις-Άντερσεν.

Η Μαρία Αντζελίτα Ρέσα είναι Φιλιππινέζα-Αμερικανίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας, συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Rappler.

Για σχεδόν δύο δεκαετίες δούλεψε ως κύρια ερευνητική δημοσιογράφος στη Νοτιοανατολική Ασία για το CNNi.

Μαρία Ρέσα: Μία δημοσιογράφος - σύμβολο η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης

Ο Ντμίτρι Αντρέιβιτς Μουράτοφ είναι Ρώσος δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης της ρωσικής εφημερίδας Novaya Gazeta, που έχει ανακηρυχθεί από την Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων ως «η μόνη πραγματικά κριτική εφημερίδα με εθνική επιρροή στη Ρωσία σήμερα».

Η απονομή θα πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου, την επέτειο του θανάτου του σουηδού βιομηχάνου Άλφρεντ Νόμπελ, ο οποίος ίδρυσε τα βραβεία με τη διαθήκη του το 1895.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ