ΚΟΣΜΟΣ

Αποχαιρετιστήρια επίσκεψη Μέρκελ στο Ισραήλ

Αποχαιρετιστήρια επίσκεψη Μέρκελ στο Ισραήλ
AP Photo/Markus Schreiber

Συνάντηση με τον Ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτσογκ θα έχει σήμερα η Άνγκελα Μέρκελ η οποία μεταβαίνει σήμερα στο Ισραήλ για μια αποχαιρετιστήρια επίσκεψη ως καγκελάριος της Γερμανίας.


Η Μέρκελ θα εγκαταλείψει τα καθήκοντά της μόλις συσταθεί νέα κυβέρνηση στη Γερμανία μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα επισκέφθηκε τον Πάπα στο Βατικανό.

Ταξίδι της Μέρκελ στο Ισραήλ είχε προγραμματιστεί για τα τέλη του Αυγούστου, αλλά ακυρώθηκε λόγω των γεγονότων στο Αφγανιστάν.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψής της προγραμματίζεται να έχει συνομιλίες με τον Χέρτσογκ και τον Μπένετ αύριο, Κυριακή, ενώ αναμένεται επίσης να έχει συνάντηση με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ.

Μεταξύ των θεμάτων που θα βρεθούν στην ατζέντα των συναντήσεών της είναι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, οι σχέσεις με τους Παλαιστίνιους και οι διμερείς σχέσεις.

Η Μέρκελ αναμένεται να συναντηθεί με το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο αύριο και να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Ολοκαυτώματος Γιαντ Βασέμ στην Ιερουσαλήμ παρουσία του πρωθυπουργού Μπένετ το απόγευμα.

Την Δευτέρα, η Μέρκελ αναμένεται να έχει συνάντηση στρογγυλής τραπέζης στην Ιερουσαλήμ με εκπροσώπους του Ινστιτούτου Μελετών Εθνικής Ασφάλειας (INSS), το οποίο έχει την έδρα του στο Τελ Αβίβ, προτού επιστρέψει στη Γερμανία.

Ο νέος ισραηλινός κυβερνητικός συνασπισμός απαρτίζεται από οκτώ κόμματα από το πολιτικό φάσμα της χώρας και περιλαμβάνει για πρώτη φορά κόμμα που υποστηρίζεται από την αραβική μειονότητα. Ο συνασπισμός αυτός έφερε το τέλος της εποχής του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός του Ισραήλ από το 2009.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ