ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου: Μπορεί να ανακηρύξουμε ΑΟΖ - Απειλές σε Ελλάδα και Κύπρο, «πυρά» στις ΗΠΑ

Τσαβούσογλου: Μπορεί να ανακηρύξουμε ΑΟΖ - Απειλές σε Ελλάδα και Κύπρο, «πυρά» στις ΗΠΑ
AP Photo

Νέες προκλήσεις από τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανακηρυχθεί ΑΟΖ στην τουρκική υφαλοκρηπίδα ενώ στράφηκε και κατά των ΗΠΑ, αναφορικά με τις βολές που εξαπέλυσε ο Τζο Μπάιντεν κατά της Τουρκίας για το ρόλο της στη Συρία.

Επιπλέον, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η Τουρκία εχει καθορίσει τα δυτικά σύνορα της, πριν από το τουρκο-λυβικό μνημόνιο και όσους επιχειρούν να παραβιάσουν αυτή την γραμμή, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «εμείς τους εμποδίζουμε όπως κάναμε με Ελλάδα και Κύπρο».

Εντύπωση όμως προκάλεσε η απάντηση του σε ερώτηση για το αν προτίθεται η Τουρκία να ανακηρύξει ΑΟΖ στην ίδια περιοχή που έχει καθορίσει την υφαλοκρηπίδα της, λέγοντας πως ενδέχεται να ανακηρύξει ΑΟΖ όσον αφορά στην αλιεία και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να το κάνει σύντομα.

«Οι ΗΠΑ λένε ψέματα στο Κογκρέσο, στηρίζουν την τρομοκρατία και αυτή η ενέργεια αποτελεί αδίκημα για την Ουάσινγκτον», ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ως απάντηση στον Τζο Μπάιντεν που κατηγόρησε την Τουρκία για την στρατιωτική της δράση στη βορειοανατολική Συρία.

«Η κατάσταση αναφορικά με τη Συρία και ιδιαιτέρως οι πράξεις της τουρκικής κυβέρνησης που διεξάγει στρατιωτική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία, υπονομεύουν την εκστρατεία κατά του ISIS, θέτουν πολίτες σε κίνδυνο και απειλούν περαιτέρω να υπονομεύσουν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή», σημειώνει ο πρόεδρος Μπάιντεν στην επιστολή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ