ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Τσεχία: Ήττα του πρωθυπουργού, νίκη της κεντροδεξιάς - Εκτός το κομμουνιστικό κόμμα

Εκλογές Τσεχία: Ήττα του πρωθυπουργού, νίκη της κεντροδεξιάς - Εκτός το κομμουνιστικό κόμμα
(AP Photo/Darko Bandic)

Η τσεχική κεντροδεξιά συμμαχία Μαζί κέρδισε οριακά σήμερα τις βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με τα σχεδόν πλήρη αποτελέσματα, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα είχαν δώσει τη νίκη στον λαϊκιστή δισεκατομμυριούχο πρωθυπουργό Αντρέι Μπάμπις.

Μετά την καταμέτρηση του 99% και πλέον των ψήφων, η συμμαχία Μαζί έλαβε ποσοστό 27,78%, ενώ το λαϊκιστικό κίνημα ANO του Μπάμπις έλαβε το 27,14%. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η στροφή αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τα ψηφοδέλτια των εκλογέων στις μεγάλες πόλεις καταμετρήθηκαν στο τέλος.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις δήλωσε σήμερα ότι θα ηγηθεί των συνομιλιών για την επόμενη κυβέρνηση εάν ο πρόεδρος του το ζητήσει έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές.

Ο Μπάμπις, μιλώντας μετά τα αποτελέσματα που έδειξαν ότι το κυβερνών του κόμμα ANO ήρθε δεύτερο σε ψήφους, συνεχάρη τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης Μαζί για τη νίκη του.

Ο συνασπισμός Μαζί και η φιλελεύθερη συμμαχία Πειρατές/Δήμαρχοι κέρδισαν την πλειοψηφία των εδρών και δήλωσαν ότι θέλουν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Το κομμουνιστικό κόμμα της Τσεχίας έλαβε ποσοστό κάτω από το όριο του 5% που επιτρέπει την είσοδό του στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα, που σημαίνει ότι θα αποκλειστεί από το κοινοβούλιο για πρώτη φορά μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας και Μοραβίας, που κάποτε ήταν κυρίαρχο, έλαβε ποσοστό μόλις 3,81% μετά την καταμέτρηση του 85% και πλέον των ψήφων.

Σημειώνεται πως η ψηφοφορία διενεργήθηκε το Σάββατο και την Κυριακή, μέχρι το μεσημέρι.

Στα Pandora Papers ο Μπάμπις

Ο Αντρέι Μπάμπις, μεγιστάνας του αγροδιατροφικού τομέα, των χημικών και των ΜΜΕ, ηλικίας 67 ετών, βρέθηκε να φιγουράρει στην έρευνα Pandora Papers. Κατηγορείται για απάτη με ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και επικρίνεται έντονα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που του προσάπτει σύγκρουση συμφέροντος.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο η έρευνα Pandora Papers αποκάλυψε ότι είχε αξιοποιήσει πόρους υπεράκτιων εταιρειών του για να αγοράσει ακίνητα στη νότια Γαλλία, συμπεριλαμβανομένης μιας έπαυλης.

Στην προεκλογική του εκστρατεία, το ANO έριξε το βάρος στην καταγγελία της παράνομης μετανάστευσης, ενώ υποσχέθηκε να διατηρήσει τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης και το παραδοσιακό τσεχικό ενεργειακό μίγμα, που βασίζεται στην πυρηνική ενέργεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ