ΚΟΣΜΟΣ

Τσεχία: Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύεται ο πρόεδρος Ζέμαν

Τσεχία: Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύεται ο πρόεδρος Ζέμαν
AP/Petr David Josek

Σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Κεντρικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου της Πράγας νοσηλεύεται ο Τσέχος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν, από το πρωί της Κυριακής, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής του νοσοκομείου.

Ο Μίροσλαβ Ζαβόραλ είπε ότι χρειάστηκε να νοσηλευτεί ο Τσέχος πρόεδρος εξαιτίας επιπλοκών που του προκάλεσε μια χρόνια πάθηση, γεγονός το οποίο θα επέτρεπε στους γιατρούς να του χορηγήσουν μια στοχευμένη θεραπεία.

«Γνωρίζουμε με ακρίβεια την διάγνωση, το οποίο μας επιτρέπει μια στοχευμένη θεραπεία», είπε ο Ζαβόραλ και πρόσθεσε ότι δεν έχει την έγκριση του προέδρου για να αποκαλύψει λεπτομέρειες της πάθησής του.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου δεν αποκάλυψε επίσης πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση του προέδρου.

Ο 77χρονος πρόεδρος αρνήθηκε δύο φορές αυτή την εβδομάδα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο παρότι αναγκάστηκε να ματαιώσει την μετεκλογική του ομιλία.

Το προεδρικό γραφείο είχε προηγουμένως αναφέρει ότι ο Ζέμαν ήταν άρρωστος και ότι είχε νοηλευτεί για οκτώ ημέρες τον περασμένο μήνα.

Τότε το γραφείο είχε ανακοινώσει ότι ο Ζέμαν δεν έπασχε από κάποια απειλητική για τη ζωή του πάθηση, αλλά ήταν εξουθενωμένος και αφυδατωμένος.

Ο Ζέμαν χρησιμοποιεί αμαξίδιο εξαιτίας νευροπάθειας στα πόδια του από τις αρχές του χρόνου.

Την Παρασκευή ματαίωσε την μετάβασή του στο εκλογικό κέντρο για να ψηφίσει και εκλογικοί αξιωματούχοι του μετέφεραν μια κάλπη χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων.

Το δημόσιο Τσεχικό Ραδιόφωνο και η εφημερίδα denikn.cz επικαλούμενα επτά πηγές μετέδωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι ο πρόεδρος πάσχει από ασκίτη (Σ.τ.Σ: είναι η συσσώρευση παθολογικής ποσότητας υγρού μέσα στην κοιλιά), όπως είχε διαγνωστεί κατά την τελευταία νοσηλεία του.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου τότε είχε αρνηθεί να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Ο Ζέμαν είναι πρόεδρος από το 2013 έχοντας διατελέσει πρωθυπουργός από το 1998 ως το 2002. Είναι ο πρώτος πρόεδρος της χώρας, ο οποίος έχει εκλεγεί δύο φορές απευθείας από τον λαό έπειτα από μια τροποποίηση του Συντάγματος.

Ο σχηματισμός κυβέρνησης πιθανόν να χρειαστεί μήνες

Ο Μίλος Ζέμαν μεταφέρθηκε την Κυριακή στο Κεντρικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον απερχόμενο πρωθυπουργό και σύμμαχό του, πολυεκατομμυριούχο λαϊκιστική Μπάμπις, ο οποίος ευελπιστεί να παραμείνει στην εξουσία παρότι το κυβερνών του κόμμα ANO ήρθε δεύτερο στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν το Σάββατο και την Παρασκευή.

Ο φιλορώσος Τσέχος πρόεδρος, Ζέμαν, είχε ξεκινήσει σήμερα το πρωί τη συνάντησή του με τον Μπάμπις, αλλά λίγο αργότερα ανακοινώθηκε ότι έπρεπε να μεταφερθεί επειγόντως στο νοσοκομείο.

Σήμερα οι δύο πολιτικοί θα είχαν ανεπίσημες συνομιλίες και η επίσημη συνάντησή τους ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη.

Με βάση το Σύνταγμα, ο πρόεδρος μπορεί να ορίσει για πρωθυπουργό ένα πρόσωπο της αρεσκείας του και να δώσει εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Στη συνέχεια, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την κάτω βουλή εντός ενός μήνα από τον διορισμό της.

Στην Τσεχία ο πρόεδρος είναι εκείνος που ηγείται των συνομιλιών με τους αρχηγούς των κομμάτων για να υπάρξει βιώσιμη πλειοψηφία.

Ο Ζέμαν είχε δηλώσει πριν από τις εκλογές ότι θα διόριζε πρωθυπουργό τον αρχηγό του κόμματος που θα λάμβανε τις περισσσότερες ψήφους στις εκλογές--και όχι τον επικεφαλής μιας συμμαχίας--για να επιχειρήσει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Αυτός θα ήταν ο Μπάμπις καθώς το ΑΝΟ κέρδισε τις περισσότερες ψήφους από όλα τα κόμματα.

Ο Ζέμαν πάντως δεν είχε σχολιάσει ποιά θα ήταν τα επόμενα βήματά του μετά τα αποτελέσματα των εκλογών.

Με βάση το Σύνταγμα, οι προεδρικές εξουσίες για τον διορισμό του πρωθυπουργού περνούν στον πρόεδρο της κάτω βουλής αν είναι κενή η θέση του προέδρου

Ο σχηματισμός κυβέρνησης συνήθως χρειάζεται εβδομάδες ή και μήνες και δεν μπορούν να υπάρξουν διορισμοί υπουργών προτού συνεδριάσει η νέα βουλή, το οποίο συμβαίνει περίπου εντός μηνός από τις εκλογές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ