ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Οι ΗΠΑ θα προσφέρουν βοήθεια, λένε οι Ταλιμπάν - Έχουν επαφές και με την ΕΕ

Αφγανιστάν: Οι ΗΠΑ θα προσφέρουν βοήθεια, λένε οι Ταλιμπάν - Έχουν επαφές και με την ΕΕ
(AP Photo/Abdullah Sahil)

Ολοκληρώθηκαν οι πρώτες απευθείας συνομιλίες των εκπροσώπων των Ταλιμπάν με υψηλόβαθμη αμερικανική αντιπροσωπεία στη Ντόχα.

Πράλλληλα, συναντήθηκαν με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετέδωσε σήμερα, Κυριακή, το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, που έχει την έδρα του στο Κατάρ.

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν, το οποίο βρίσκεται στα πρόθυρα μιας οικονομικής καταστροφής, ενώ αρνούνται να δώσουν πολιτική αναγνώριση στους νέους ηγέτες των Ταλιμπάν της χώρας, δήλωσαν οι Ταλιμπάν την Κυριακή.

Οι Ταλιμπάν ανέφεραν ότι οι συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στη Ντόχα του Κατάρ «πήγαν καλά», με την Ουάσινγκτον να αποδεσμεύει την ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν αφού συμφώνησε να μην συνδέσει αυτή τη βοήθεια με την επίσημη αναγνώριση των Ταλιμπάν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σαφές ότι οι συνομιλίες δεν ήταν σε καμία περίπτωση προοίμιο αναγνώρισης των Ταλιμπάν, οι οποίοι ήρθαν στην εξουσία στις 15 Αυγούστου μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Ο πολιτικός εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Suhail Shaheen δήλωσε επίσης στο Associated Press ότι ο προσωρινός υπουργός Εξωτερικών του κινήματος διαβεβαίωσε τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ότι οι Ταλιμπάν έχουν δεσμευτεί να διασφαλίσουν ότι το αφγανικό έδαφος δεν χρησιμοποιείται από εξτρεμιστές για να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον άλλων χωρών.

Το Σάββατο, ωστόσο, οι Ταλιμπάν απέκλεισαν τη συνεργασία με την Ουάσινγκτον για τον περιορισμό της ολοένα και πιο ενεργής ομάδας του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν.

Μετά την πτώση της Καμπούλ και του υπόλοιπου Αφγανιστάν η Ουάσιγκτον πάγωσε κεφάλαια περίπου 9,5 δις δολαρίων που ανήκουν στην κεντρική τράπεζα του Αφγανιστάν (Da Afghanistan Bank ή DAB) και σταμάτησε τη μεταφορά πολλών εκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά προς τη χώρα, προκειμένου να μην πέσουν όλα αυτά τα χρήματα στα χέρια των Ταλιμπάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ