ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου με τουρκική εμφάνιση

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου με τουρκική εμφάνιση
facebook

Μείζον ζήτημα προέκυψε στην Κύπρο μετά τη δημοσιοποίηση της φωτογραφίας του προέδρου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Κωστάκη Κουτσοκούμνη με τη φανέλα της εθνικής Τουρκίας.

Ο κ. Κουτσοκούμνης –που βρίσκεται στην Αθήνα προκειμένου να εκπροσωπήσει τη FIFA στις συζητήσεις της με την ΕΠΟ για το ποδοσφαιρικό Grexit-φόρεσε τη φανέλα με την ημισέληνο στο πλαίσιο φωτογράφησης με προέδρους άλλων ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών κατά τη διάρκεια φόρουμ που έγινε στην Τουρκία.

Η ενέργειά του προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων με φορείς, κόμματα και ποδοσφαιρικά σωματεία να ζητούν την άμεση παραίτησή του και τον ίδιο να εκδίδει, μέσω facebook, μία απάντηση που περισσότερο πυροδότησε το κλίμα παρά εκτόνωσε τις αντιδράσεις.

«Αν έχουμε να προτάξουμε κάτι σαν Έλληνες είναι και την ανωτερότητα μας και την ελευθερία μας. Και με την πράξη μου αυτή έχω προτάξει και τα δύο έστω σ' ένα ασήμαντο φιλικό αγώνα μεταξύ προέδρων ομοσπονδιών υπό τα έκπληκτα βλέμματα των Τούρκων. Γιατί οι Τούρκοι δεν θα μπορούσαν ποτέ να είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο. Ούτε ελεύθεροι, ούτε ανώτεροι. Δεν είναι αλλαγή πορείας μιας ζωής ή ασπασμός. Ακριβώς το αντίθετο. Ήταν μια δήλωση προς τους Τούρκους ότι τα σύμβολα τους δεν με αγγίζουν. Περιφρόνηση. Αν έτρεχα να κρυφτώ για να μην φορέσω την φανέλα που όλοι φόρεσαν θα της έδινα τότε μια σημασία που δεν έχει και ένα σεβασμό που σίγουρα δεν τον αξίζει. Αν ο Τούρκος πρόεδρος φορούσε Ελληνική φανέλα θα μπορούσα να ισχυριστώ ότι τον έχουμε Ελληνοποιήσει; Το αντίθετο. Θα ντραπώ γιατί μια Ελληνική φανέλα βρίσκεται στο στήθος του κατακτητή».

Στην υπόθεση παρενέβη και η κυπριακή κυβέρνηση με ανακοίνωσή της: «Παρά το γεγονός ότι το όλο θέμα δεν άπτεται πολιτικών αποφάσεων της Κυβέρνησης ή εν γένει πολιτικών δραστηριοτήτων, αλλά δραστηριοτήτων μιας ανεξάρτητης αθλητικής Ομοσπονδίας, η Κυβέρνηση πιστεύει ότι κάθε ενέργεια οποιασδήποτε Ομοσπονδίας ή Σωματείων ή εκπροσώπων τους δεν θα πρέπει να παραγνωρίζει τις ευαισθησίες των Ελληνοκυπρίων με βάση και τα σημερινά δεδομένα. Κυρίως όταν εκπροσωπούν την Κύπρο στο εξωτερικό».

Ανακοινώσεις εξέδωσαν σχεδόν όλες οι ποδοσφαιρικές ομάδες του νησιού μεταξύ των οποίων ο ΑΠΟΕΛ, η Ομόνοια, ο Απόλλων και η Ανόρθωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ