ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η MSD ζητεί επείγουσα έγκριση για το χάπι κατά του κορωνοϊού

ΗΠΑ: Η MSD ζητεί επείγουσα έγκριση για το χάπι κατά του κορωνοϊού
Merck & Co. via AP

Nα εγκρίνουν το χάπι της κατά του κορωνοϊού ζήτησε από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ η φαρμακοβιομηχανία Merck. 

Αίτηση χορήγησης επείγουσας άδειας για το χάπι της κατά του κορωνοϊού υπέβαλε η φαρμακοβιομηχανία MSD (αμερικανική Merck) στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ (FDA).

Εφόσον εγκριθεί από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων -μια απόφαση που θα μπορούσε να ληφθεί σε λίγες εβδομάδες- αυτό θα ήταν το πρώτο χάπι για τη θεραπεία του κορωνοϊού.

Όλες οι άλλες θεραπείες που υποστηρίζονται από την FDA κατά της νόσου, απαιτούν ενδοφλέβια χορήγηση ή ένεση.

Βάσει στοιχείων που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, το πειραματικό αντιικό φάρμακο Molnupiravir που αναπτύχθηκε από την εταιρεία MSD (αμερικανική Merck & Co) μειώνει στο μισό τον κίνδυνο θανάτου ή νοσηλείας λόγω σοβαρής COVID-19.

«Ένα ασφαλές, αποτελεσματικό και σε προσβάσιμη τιμή φάρμακο που χορηγείται από το στόμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τεράστια πρόοδος στη μάχη κατά της COVID-19», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Πίτερ Χόρμπι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Αυτό θα αλλάξει τον διάλογο σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της Covid-19», ανέφερε από την πλευρά του στο Reuters ο CEO της Merck, Ρόμπερτ Ντέιβις.

Έρχονται τα μονοκλωνικά αντισώματα

Μέχρι στιγμής, οι μόνες θεραπείες που εγκρίθηκαν για τον Covid είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία συνήθως χορηγούνται μέσω ενδοφλέβιων εγχύσεων.

Oι πρώτες δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων αναμένονται στην Ελλάδα στις αρχές Νοεμβρίου. Στο υπουργείο Υγείας καταρτίζονται ήδη τα πρωτόκολλα χορήγησής του νέου φαρμάκου κατά της covid-19.

Από τις αρχές Νοεμβρίου, οι πρώτες 2.000 δόσεις φαρμάκου θα αρχίσουν να χορηγούνται σε Έλληνες ασθενείς που μόλις έχουν μολυνθεί από τον ιό και κινδυνεύουν με νοσηλεία. Με βάση τη συμφωνία που έχουν υπογράψει οι φαρμακευτικές εταιρείες με την Κομισιόν, η Ελλάδα αναμένεται να λάβει επιπλέον 4.000 με 5.000 δόσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ