ΚΟΣΜΟΣ

Αλεξέι Ναβάλνι: «Εξτρεμιστής και τρομοκράτης» για τις ρωσικές αρχές

Αλεξέι Ναβάλνι: «Εξτρεμιστής και τρομοκράτης» για τις ρωσικές αρχές
AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Ο σφοδρός επικριτής του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, κατήγγειλε ότι επιτροπή του σωφρονιστικού ιδρύματος όπου κρατείται, τού απέδωσε τον χαρακτηρισμό του εξτρεμιστή και τρομοκράτη, αλλά επισήμως δεν θεωρείται πως υπάρχει ο κίνδυνος να αποδράσει.

Ο Ναβάλνι ανέφερε στο Instagram ότι κλήθηκε ενώπιον επιτροπής, η οποία ψήφισε ομοφώνως για να αλλάξει το καθεστώς του.

Η απόδοση αυτού του χαρακτηρισμού σηματοδοτεί περαιτέρω κλιμάκωση της επίσημης πίεσης σε βάρος του γνωστότερου εγχώριου επικριτή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, που αυτή τη στιγμή εκτίει ποινή δυόμιση ετών φυλάκισης για παραβίαση όρων αποφυλάκισής του.

Ο Ναβάλνι γνωστοποίησε την ανακοίνωση αυτή, λέγοντας πως χαιρετίζει το γεγονός ότι δεν θεωρείται πλέον ότι μπορεί να αποδράσει και άρα θα υπόκειται σε λιγότερο συχνούς και αυστηρούς νυχτερινούς ελέγχους από τους φρουρούς.

«Απλά τώρα υπάρχει μια ένδειξη πάνω από την κουκέτα μου ότι είμαι τρομοκράτης», ανέφερε ο Ναβάλνι σε ανάρτηση, που δημοσιεύθηκε με τη βοήθεια των δικηγόρων του.

Η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας άσκησε, στα τέλη Σεπτεμβρίου, νέα ποινική δίωξη σε βάρος του φυλακισμένου επικριτή του Κρεμλίνου «και των συμμάχων του», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Πιο συγκεκριμένα, άσκησε νέα ποινική δίωξη με την κατηγορία ότι ο ίδιος ο Ναβάλνι και οι συνεργάτες του συνέστησαν και καθοδηγούσαν μια «εξτρεμιστική ομάδα». Ρωσικό δικαστήριο έχει ήδη θέσει εκτός νόμου το Ίδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς (FBK) του Ναβάλνι αναγνωρίζοντάς το ως «εξτρεμιστικό», ενώ ο ίδιος βρίσκεται στη φυλακή για παραβιάσεις μιας ποινής αναστολής.

Με την ίδια κατηγορία διώκονται οι συνεργάτες του Λεονίντ Βολκόφ -για τον οποίο εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης- και Ιβάν Ζντάνοφ. Επίσης ποινική δίωξη με την κατηγορία της συμμετοχής σε εξτρεμιστική ομάδα, ασκήθηκε εναντίον των συνεργατών του, Λιουμπόφ Σόμπολ, Γκεόργκι Αλμπούροφ,Ρουσλάν Σαβεντίνοφ. Βιτσισλάβ Γκιμάς , Παβέλ Ζελένσκι και Ρουστέμ Μουλιούκοβ.

Στην ανακοίνωση της Ανακριτικής Επιτροπής αναφέρεται ότι ο Ναβάλνι δημιούργησε το Ίδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς (FBK) με σκοπό «να αναπτύξει εξτρεμιστική δραστηριότητα που αποσκοπούσε στην αλλαγή των συνταγματικών θεμελίων του συστήματος», «την υπονόμευση της κοινωνικής ασφάλειας και της κρατικής οντότητας», της Ρωσικής Ομοσπονδίας και την οποία καθοδηγούσε ο ίδιος.

«Με σκοπό την διεύρυνση της εγκληματικής δραστηριότητας το 2017, δημιουργήθηκε το κίνημα "Γραφεία του Ναβάλνι" για να προωθήσει την δράση της εξτρεμιστικής ομάδας σε 37 περιοχές της Ρωσίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ανακριτικής Επιτροπής.

Επίσης, σύμφωνα με την Ανακριτική Επιτροπή, «με σκοπό να προπαγανδίσουν την εγκληματική τους δραστηριότητα» δημιούργησαν στο ίντερνετ την ιστοσελίδα του FBK, ιστοσελίδες των γραφείων του Ναβάλνι, το δικό τους κανάλι στο «YouTube», ενώ χρησιμοποιούσαν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Twitter, Facebook, Instagram και άλλα.

Επίσης η δράση της εξτρεμιστικής ομάδας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ανακριτικής Επιτροπής, αποσκοπούσε στην «δυσφήμιση των οργάνων εξουσίας» και για αυτό τον λόγο διοργάνωσαν συγκεντρώσεις από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ