ΚΟΣΜΟΣ

Στην Τουρκία η επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον για Προσφυγικό και Αφγανιστάν

Στην Τουρκία η επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον για Προσφυγικό και Αφγανιστάν
Stephanie Lecocq, Pool via AP

Με επίσκεψη της κοινοτικής επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, στην Άγκυρα αρχίζουν οι συνομιλίες ανανέωσης της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για το προσφυγικό.

Η Ίλβα Γιόχανσον βρίσκεται σήμερα, Δευτέρα, και αύριο στην Τουρκία προκειμένου να ξεκινήσει ο «διάλογος υψηλού επιπέδου» σε θέματα μετανάστευσης και ασφάλειας, όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Βάσει της ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε στη δημοσιότητα, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων θα συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σόιλου.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016, η κατάσταση στο Αφγανιστάν και τα θέματα μετανάστευσης και ασφάλειας που επηρεάζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία.

Ο «διάλογος υψηλού επιπέδου», έρχεται σε συνέχεια των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης και 25ης Ιουνίου, με τα οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεργαστεί με την Τουρκία και να συζητήσει θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, σε πλαίσιο διαλόγων υψηλού επιπέδου.

Στα συμπεράσματα για το μεταναστευτικό που είχαν υιοθετηθεί κατά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών οι 27 ηγέτες της ΕΕ υπογράμμιζαν επίσης πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καταδικάζει και απορρίπτει κάθε προσπάθεια τρίτων χωρών για εργαλειοποίηση των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς».

Κατά τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσίασε την πρόταση της Κομισιόν για νέα κοινοτική χρηματοδότηση, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, προς την Τουρκία, στο πλαίσιο επικαιροποιημένης συμφωνίας για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ