ΚΟΣΜΟΣ

Μαύρες μνήμες ξύπνησαν στην Ιταλία - Η απάντηση στους νεοφασίστες «θα είναι μαζική»

Μαύρες μνήμες ξύπνησαν στην Ιταλία - Η απάντηση στους νεοφασίστες «θα είναι μαζική»
Μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση διοργανώνει το Σάββατο στη Ρώμη το συνδικάτο Cgil Twitter @ CGIL Nazionale

«Τα συνδικάτα είναι οι προστάτες της Δημοκρατίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Καμία ανοχή ενάντια στον εκφοβισμό και τη βία» διακηρύσσει ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, πλάι στον γενικό γραμματέα της Cgil υπό το φως της επίθεσης της νεοφασιστικής Forza Nuova στην έδρα του μεγαλύτερου συνδικάτου της Ιταλίας.

Σε μία επίσκεψη με ισχυρό συμβολισμό, ο Μάριο Ντράγκι συνάντησε σήμερα, Δευτέρα, τον γενικό γραμματέα της Cgil, Μαουρίτσιο Λαντίνι, για να του εκφράσει τη συμπαράστασή του μετά την επιδρομή νεοφασιστών στα γραφεία του συνδικάτου, στο περιθώριο διαδήλωσης αντιεμβολιαστών το Σάββατο στη Ρώμη.

Στην είσοδο των γραφείων της Cgil, στο κέντρο της Ρώμης, o Ντράγκι αγκάλιασε τον Λαντίνι και οι εργαζόμενοι στο συνδικάτο ξέσπασαν σε παρατεταμένο χειροκρότημα.

«Το παρελθόν δεν πρέπει να επιστρέψει» δήλωσε ο επικεφαλής της Cgil, με σαφή αναφορά στις φασιστικές επιθέσεις κατά του συνδικάτου πριν από 99 χρόνια, όταν επιβλήθηκε η δικτατορία του Μπενίτο Μουσολίνι.

Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός έχει τονίσει ότι «απέναντι στην βία, δεν θα υπάρξει κανενός είδους ανοχή».

Μεταξύ των συλληφθέντων στα επεισόδια του Σαββάτου βρίσκονται οι Ρομπέρτο Φιόρε και Τζουλιάνο Καστελίνο, ιδρυτή και τον επικεφαλής στην περιοχή της Ρώμης αντίστοιχα, του νεοφασιστικού, εξωκοινοβουλευτικού κόμματος Forza Nuova.

Προσκρούει στη δεξιά πρόταση για διάλυση της Forza Nuova

Με την έφοδο των νεοφασιστών να ξυπνά μαύρες μνήμες στην Ιταλία, το Δημοκρατικό Κόμμα υπό τον Ενρίκο Λέτα καταθέτει στη Βουλή των Αντιπροσώπων πρόταση για τη διάλυση της Forza Nuova.

Πρόκειται για κίνηση, την οποία καλούνται να στηρίξουν όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις, και «πατά» στη συνταγματική διάταξη σχετικά με την «απαγόρευση ανασύνταξης του εξουδετερωμένου φασιστικού κόμματος», οδηγώντας ουσιαστικά σε διάλυση τόσο της Forza Nuova, όσο και όλων των πολιτικών κομμάτων με νεοφασιστικό χαρακτήρα.

Ωστόσο, η κίνηση προσκρούει στο «όχι» της ιταλικής δεξιάς και ακροδεξιάς, όπως μεταδίδει στην ηλεκτρονική της πύλη η εφημερίδα La Repubblica.

Μετά το αναμενόμενο «όχι» από τα Αδέλφια της Ιταλίας υπό τη Τζόρτζια Μελόνι, ακολούθησε ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκα λέγοντας ουσιαστικά πως «εάν η Βουλή είναι σοβαρή» πρέπει να εγκρίνει πιο γενικευμένη διάταξη ενάντια σε κάθε μορφή βίας, ενώ αντίθετη δηλωσε και η Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

«Η απάντηση στους νεοφασίστες θα είναι μαζική»

«Εισέβαλαν στην έδρα μας επειδή εκπροσωπούμε πέντε εκατομμύρια εργαζόμενους. Αλλά η απάντησή μας στους νεοφασίστες θα είναι μαζική, με την κινητοποίηση που οργανώνουμε για το ερχόμενο Σάββατο» δηλώνει την ίδια στιγμή ο γραμματέας του ιταλικού συνδικάτου Cgil, Μαουρίτσιο Λαντίνι, στον ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Ρώμη.

«Ας μην ξεχνάμε ότι πριν από έναν αιώνα, ο φασισμός άρχισε με επιθέσεις κατά των συνδικάτων. Και ας μην ξεχνάμε, παράλληλα, ότι η δημοκρατία στην Ιταλία κατακτήθηκε χάρη και στην συνεισφορά των συνδικάτων» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον γραμματέα της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής οργάνωσης της χώρας, ο κύριος στόχος τώρα είναι «να τεθούν εκτός νόμου όλες οι νεοφασιστικές και φασιστοειδείς οργανώσεις, όπως προβλέπει το Σύναγμα».

«Ευχαριστούμε για την συμπαράσταση που μας έδειξαν όλα τα κόμματα, αλλά τώρα πρέπει να περάσουμε και σε συγκεκριμένες κινήσεις» τόνισε ο Ιταλός συνδικαλιστής.

Παράλληλα, εξέφρασε την βαθιά του ικανοποίηση και για τη συμπαράσταση που εξέφρασαν στην Cgil όλα τα ευρωπαϊκά συνδικάτα, τα οποία στηρίζουν και την κινητοποίηση του Σαββάτου.

«Θα είναι μια ιδιαίτερα μαζική πρωτοβουλία, δεν φοβόμαστε τους νεοφασίστες, ή και όποια άλλη πρόκληση. Επείγει η οικοδόμηση της αυριανής Ιταλίας και της αυριανής Ευρώπης, αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος, αρχής γενομένης από τις πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν» επισήμανε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ