ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράκ ανακοίνωσε τη σύλληψη του επικεφαλής οικονομικών του ISIS

Το Ιράκ ανακοίνωσε τη σύλληψη του επικεφαλής οικονομικών του ISIS
CNNi

Οι ιρακινές δυνάμεις συνέλαβαν τον Σάμι Τζασίμ, δεύτερος στην ιεραρχία του ISIS μετά τον πρώην αρχηγό της τρομοκρατικής οργάνωσης Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Μουσταφά Αλ-Καντίμι, σε ανακοίνωσή του την Δευτέρα.

Ο ιρακινός πρωθυπουργός δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες της επιχείρησης, ωστόσο σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στο Twitter είπε ότι ο Τζασίμ προσήχθη έξω από το Ιράκ. Δεν αποκάλυψε τον τόπο ή την ημερομηνία σύλληψης του Τζασίμ.

«Ενώ οι ήρωές μας (σ.σ. των δυνάμεων ασφαλείας του Ιράκ) επικεντρώθηκαν στην εξασφάλιση των εκλογών, οι συνάδελφοί τους (σ.σ. η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών του Ιράκ) πραγματοποιούσαν μια πολύπλοκη εξωτερική επιχείρηση για να συλλάβουν τον Σάμι Τζασίμ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τα οικονομικά του Ντάες, και έναν αναπληρωτής του Αμπού Μπακρ Αλ. Μπαγκντάντι », είπε ο Αλ-Καντίμι.

Ο Τζασίμ υπηρέτησε ως οικονομικός επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης υπό τον Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντιαπό το 2015, σύμφωνα με τον ιρακινό εμπειρογνώμονα ασφαλείας Fadel Abu Regheef. Έζησε στη Μοσούλη το 2012, μέχρι που συνάντησε τον Μπαγκντάντι το ίδιο έτος, είπε ο Fadel Abu Regheef στο CNNi.

Το 2015, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ χαρακτήρισε τον Τζασίμ ως ειδικά καθορισμένο παγκόσμιο τρομοκράτη, ορισμός που συνεπάγεται οικονομικές κυρώσεις σε τρομοκράτες και σε αυτούς που παρέχουν υποστήριξη σε τρομοκράτες ή τρομοκρατικές ενέργειες.

Το 2016, το Συμβούλιο Ασφαλείας της Περιφέρειας του Κουρδιστάν (KRSC) ανέφερε ότι ο Τζασίμ και ένας βοηθός του σκοτώθηκαν σε κοινή επιχείρηση με τις ειδικές αμερικανικές δυνάμεις.

Ωστόσο το 2019, το πρόγραμμα «Ανταμοιβές για τη Δικαιοσύνη» του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών επικήρυξε τον Τζασίμ για πέντε εκατομμύρια δολάρια, καθώς και δύο ακόμα ανώτερους ηγέτες του ISIS, αποδεικνύοντας ότι οι αμερικανικές αρχές πίστευαν ότι ήταν ακόμα ζωντανός. Για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Σάμι Τζασίμ «έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση των οικονομικών για τις τρομοκρατικές επιχειρήσεις του ISIS».

Με πληροφορίες από ISIS finance chief captured by Iraqi forces, Iraq PM says, by Aqeel Najim and Mostafa Salem, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ