ΚΟΣΜΟΣ

Σάλι Ράιντ: Η πρώτη Αμερικανίδα αστροναύτης στα νέα νομίσματα των ΗΠΑ

Σάλι Ράιντ: Η πρώτη Αμερικανίδα αστροναύτης στα νέα νομίσματα των ΗΠΑ
US Mint

H αστροναύτης Σάλι Ράιντ, η πρώτη Αμερικανίδα που πήγε στο διάστημα θα είναι ανάμεσα στις γυναίκες που θα κοσμήσουν τα νέα νομίσματα των 25 σεντς, τα οποία θα κυκλοφορήσουν μέσα στο 2022.

Το αμερικανικό νομισματοκοπείο αποφάσισε την έκδοση νέων κερμάτων στο πλαίσιο του προγράμματος «American Women Quarters Program». Το πρόγραμμα ξεκινά το 2022 και θα ολοκληρωθεί το 2025. Κάθε χρόνο θα εκδίδονται πέντε νέα κέρματα, στα οποία θα βρίσκονται οι μορφές γυναικών που έπαιξαν ρόλο στην Αμερικανική ιστορία.

Η Ράιντ, η οποία πέθανε το 2012 σε ηλικία 61 ετών, πέταξε στο διάστημα με το διαστημικό λεωφορείο Challenger το 1983 και το 1984. Ήταν προγρραμματισμένο να κάνει ένα ακόμη διαστημικό ταξίδι, όμως μετά το δυστύχημα του 1986 η NASA ακύρωσε την αποστολή και η Ράιντ αποσύρθηκε ένα χρόνο αργότερα.

Συνέχισε να εργάζεται στη NASA ως σύμβουλος και μετείχε στην επιτροπή που διερεύνησε τα αίτια του δυστυχήματος του Challenger. Αργότερα έγινε διευθύντρια του Διαστημικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.

Επίσης έγραψε έξι παιδικά βιβλία με επιστημονικό περιεχόμενο και εργάστηκε πολύ για την ισότητα ανάμεσα σε γυναίκες και άντρες στο διαστημικό πρόγραμμα.

Στο νόμισμα η Ράιντ απεικονίζεται δίπλα σε ένα παράθυρο του διαστημικού λεωφορείου και σύμφωνα με το νομισματοκοπείο η εικόνα είναι εμπνευσμένη από μια φράση της ίδιας: «Όταν δεν δούλευα, στεκόμουν στο παράθυρο και κοιτούσα τη Γη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ