ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν: Πακέτο στήριξης ενός δισ. ευρώ για το Αφγανιστάν και τις γειτονικές χώρες

Κομισιόν: Πακέτο στήριξης ενός δισ. ευρώ για το Αφγανιστάν και τις γειτονικές χώρες
Ukrainian Presidential Press Office via AP

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου της G20 για το Αφγανιστάν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα ανακοινώσει πακέτο στήριξης αξίας περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον αφγανικό λαό και τις γειτονικές χώρες για την αντιμετώπιση των επειγόντων αναγκών στη χώρα και την περιοχή. 

Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση στο Αφγανιστάν επιδεινώνεται, θέτοντας σε κίνδυνο εκατοντάδες χιλιάδες Αφγανούς καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, ενώ υπογραμμίζεται πως η ανθρωπιστική βοήθεια από μόνη της δεν θα είναι αρκετή για να αποτρέψει τον λιμό και μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση.

Η συνολική αναπτυξιακή βοήθεια της ΕΕ προς το Αφγανιστάν παραμένει παγωμένη. Τα πέντε σημεία αναφοράς που συμφωνήθηκαν από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ παραμένουν σε ισχύ. Πρέπει να τηρηθούν προτού επαναληφθεί η τακτική αναπτυξιακή συνεργασία.

Η ανακοίνωση ακολουθεί τη συζήτηση των υπουργών Ανάπτυξης της ΕΕ για μια σταδιακή προσέγγιση για άμεση υποστήριξη του αφγανικού πληθυσμού προκειμένου να αποτραπεί μια ανθρωπιστική καταστροφή, χωρίς να νομιμοποιηθεί η προσωρινή κυβέρνηση των Ταλιμπάν.

Η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι «πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να αποτρέψουμε μια μεγάλη ανθρωπιστική και κοινωνικοοικονομική κατάρρευση στο Αφγανιστάν».

«Πρέπει να το κάνουμε γρήγορα. Ήμασταν σαφείς σχετικά με τους όρους μας για οποιαδήποτε συνεργασία με τις αφγανικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μέχρι στιγμής, οι αναφορές μιλούν από μόνες τους. Αλλά ο αφγανικός λαός δεν πρέπει να πληρώσει το τίμημα των ενεργειών των Ταλιμπάν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το πακέτο στήριξης του Αφγανιστάν είναι για τον αφγανικό λαό και τους γείτονες της χώρας που ήταν οι πρώτοι που τους παρείχαν βοήθεια».

Το πακέτο στήριξης του Αφγανιστάν συνδυάζει την ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ με την παροχή στοχευμένης στήριξης για βασικές ανάγκες προς άμεσο όφελος του αφγανικού λαού και των γειτονικών χωρών.

Το σημερινό πακέτο περιλαμβάνει τα 300 εκατομμύρια ευρώ για ανθρωπιστικούς σκοπούς που έχουν ήδη συμφωνηθεί. Αυτή η ανθρωπιστική στήριξη συνοδεύεται από πρόσθετη, εξειδικευμένη υποστήριξη για εμβολιασμούς, καταφύγια, καθώς και προστασία των πολιτών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Κομισιόν εργάζεται για να καταστήσει δυνατή τη χρήση κονδυλίων που προορίζονται για το Αφγανιστάν της τάξης των τουλάχιστον 250 εκατομμυρίων ευρώ για υποστήριξη σε Αφγανούς σε επείγουσες ανάγκες, ιδίως στον τομέα της υγείας.

Οι άμεσοι γείτονες του Αφγανιστάν ήταν οι πρώτοι που παρείχαν ασφάλεια στους Αφγανούς που εγκατέλειψαν τη χώρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα διατεθούν πρόσθετα κεφάλαια για τη στήριξη αυτών των χωρών στη διαχείριση της μετανάστευσης, καθώς και στη συνεργασία για την πρόληψη της τρομοκρατίας, την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της λαθραίας διακίνησης μεταναστών.

Συνολικά η υποστήριξη προς τον αφγανικό λαό θα ανέλθει σε περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Όπως επισημάνθηκε στο φόρουμ της ΕΕ για την παροχή προστασίας στους Αφγανούς που κινδυνεύουν, η προστασία από την ΕΕ περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμα την ασφαλή διέλευση Αφγανών που συνδέονται με την ΕΕ και τα κράτη μέλη της και ευπαθείς ομάδες, όπως υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γυναίκες, δημοσιογράφοι, ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών, αστυνομικοί και αξιωματούχοι επιβολής του νόμου, δικαστές και επαγγελματίες του δικαστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών τους.

Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, η Επιτροπή θα υποστηρίξει με ένα πολυετές πρόγραμμα τα κράτη μέλη που αποφασίζουν να φιλοξενήσουν Αφγανούς που κινδυνεύουν μέσω της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για επανεγκατάσταση και ανθρωπιστική είσοδο και άλλες συμπληρωματικές οδούς, καθώς και επιχειρησιακή βοήθεια από τις υπηρεσίες δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ