ΚΟΣΜΟΣ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Παραγωγικές οι συνομιλίες ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ταλιμπάν

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Παραγωγικές οι συνομιλίες ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ταλιμπάν
AP

Οι ΗΠΑ και οι Ταλιμπάν είχαν «παραγωγικές συζητήσεις» για το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια συναντήσεων στο Κατάρ το Σαββατοκύριακο, δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

Ο Νέντ Πράις χαρακτήρισε τις συνομιλίες «σε ένα μεγάλο βαθμό θετικές».

Μια ξεχωριστή συνάντηση με εκπροσώπους των Ταλιμπάν στην οποία συμμετείχαν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και Αμερικανοί αξιωματούχοι πραγματοποιήθηκε σήμερα, πρόσθεσε ο Πράις.

Το Σάββατο στη Ντόχα, οι Ταλιμπάν συνάντησαν Αμερικανούς αξιωματούχους για τις πρώτες απευθείας συνομιλίες με την Ουάσινγκτον από τότε που ανέλαβαν την εξουσία.
«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αρχίσει να συνεργάζεται μαζί μας», δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν, Αμίρ Χαν Μουτάκι. «Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να σταματήσουμε την ανασφάλεια και παράλληλα να συνδιαλλαγούμε θετικά με τον κόσμο», πρόσθεσε.

Σχεδόν δύο μήνες μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, η ένοπλη ισλαμιστική οργάνωση προσπαθεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με άλλες χώρες προκειμένου να αποφύγει μια καταστροφική οικονομική κρίση. Ωστόσο, ολοένα και περισσότεροι ξένοι αξιωματούχοι και προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν ότι ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά κεκτημένα των τελευταίων 20 ετών στο Αφγανιστάν ενδεχομένως απειλείται. Οι Ταλιμπάν επιμένουν να αρνούνται την επιστροφή των κοριτσιών στα σχολεία.

Το νέο ισλαμιστικό καθεστώς, που ανήλθε στην εξουσία στο Αφγανιστάν στα τέλη Αυγούστου, δεν έχει αναγνωριστεί από καμιά χώρα. Ωστόσο ενώπιον μιας επικείμενης σοβαρής οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης σε αυτή τη χώρα που εξαρτάται πλήρως από τη διεθνή βοήθεια έπειτα από 20 χρόνια πολέμου, οι διπλωματικοί ελιγμοί εντείνονται.

Δέσμευση της G20 για ανθρωπιστική βοήθεια - 1 δισ. ευρώ από την Κομισιόν

Οι ηγέτες της G20 δεσμεύτηκαν σήμερα, κατά τη διαδικτυακή σύνοδό τους, να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να υπόσχεται ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφύγουμε μια ανθρωπιστική και κοινωνικοοικονομική κατάρρευση στο Αφγανιστάν», τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ανακοίνωσή της, στο περιθώριο της συνόδου.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, που προήδρευσε αυτής της συνόδου, είπε στους δημοσιογράφους ότι οι ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση. Για τον σκοπό αυτό η G20 θα ήθελε να δοθεί «μια γενική εντολή» από τα Ηνωμένα Έθνη τα οποία θα πρέπει να επιβλέψουν τη διεθνή απάντηση στα προβλήματα του Αφγανιστάν.

Κρίνοντας ότι ακόμη είναι «πολύ νωρίς» για να αναγνωριστεί διπλωματικά το καθεστώς των Ταλιμπάν, ο Ιταλός πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξουν επαφές, «ένα είδος εμπλοκής» με τους ισλαμιστές, ώστε να καταστεί δυνατή η παροχή βοήθειας στη χώρα αυτήν.

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες της G20, μεταξύ των οποίων είναι και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, παραμένουν επικεντρωμένοι στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας αλλά, ταυτόχρονα, και στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν.

«Αυτό που μας ανησυχεί είναι η οικονομική απομόνωση της χώρας (…) και ο μεγάλος αριθμός των εκτοπισμένων, περίπου 600.000 εντός της χώρας. Το γεγονός αυτό έχει αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις» σχολίασε η γαλλική προεδρία, διαβεβαιώνοντας ότι δεν τίθεται καμία προϋπόθεση για να λάβει το Αφγανιστάν ανθρωπιστική βοήθεια.

Για την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η διεθνής κοινότητα «δεν μπορεί να παρακολουθεί άπραγη ενώ 40 εκατομμύρια άνθρωποι» στο Αφγανιστάν βυθίζονται στο χάος, «λόγω της έλλειψης ηλεκτρικού και ενός (βιώσιμου) οικονομικού συστήματος».

Οι πρόεδροι της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν συμμετείχαν στη σύνοδο, αλλά έστειλαν αντιπροσώπους τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ