ΚΟΣΜΟΣ

Στις ΗΠΑ ο Ζοζέπ Μπορέλ για τις ευρω-ατλαντικές σχέσεις μετά το «σεισμό» της AUKUS

Στις ΗΠΑ ο Ζοζέπ Μπορέλ για τις ευρω-ατλαντικές σχέσεις μετά το «σεισμό» της AUKUS
AP Photo/Darko Bandic

Στην Ουάσινγκτον μεταβαίνει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, στην πρώτη του επίσκεψη αφότου ανέλαβε καθήκοντα η διακυβέρνηση υπό τον Τζο Μπάιντεν και στη σκιά της κρίσης που επέφερε στις διαταλαντικές σχέσεις η τριμερής αμυντική συμφωνία Αυστραλίας, Βρετανίας και Ηνωμένων Πολιτειών (AUKUS).

Ο Ζοζέπ Μπορέλ θα πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων υψηλού επιπέδου με επίκεντρο τη σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, την προώθηση της διατλαντικής ατζέντας και τις πιεστικές διεθνείς εξελίξεις.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται έπειτα από σειρά επαφών που είχε ήδη με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, και στη συνέχεια της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο.

Στις συνομιλίες του με τους εταίρους των ΗΠΑ, ο Ζοζέπ Μπορέλ θα υπογραμμίσει ότι η ισχυρή συμμαχία μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η πανδημία και η οικονομική ανάκαμψη, η κλιματική αλλαγή και η δημοκρατική οπισθοδρόμηση, καθώς και η συνέχιση της διατήρησης των κοινών αξιών.

Η συνάντηση με τον Άντονι Μπλίνκεν είναι προγραμματισμένη για αύριο, Πέμπτη.

Επί τάπητος θα τεθούν τρέχοντα θέματα εξωτερικής πολιτικής και πρωτοβουλίες για περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής σύμπραξης ΕΕ-ΗΠΑ και την προώθηση μιας ήδη στενής συνεργασίας στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας.

Εν συνεχεία θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με την αναπληρώτρια υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Κάθλιν Χικς, για να συζητήσουν πώς να συνεχίσουν την ενισχυμένη διμερή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας.

Η επίσκεψη Μπορέλ ακολουθεί την «ανακωχή» στην οποία κατέληξαν οι πρόεδροι της Γαλλίας και των ΗΠΑ, Εμανουέλ Μακρόν και Τζο Μπάιντεν, μετά την πρωτοφανή κίνηση της Γαλλίας να αποσύρει τον πρεσβευτή της στις ΗΠΑ αντιδρώντας στην αμυντική σύμπραξη που τις κόστισε ένα συμβόλαιο-μαμούθ για την αγορά γαλλικών υποβρυχίων από την Αυστραλία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ