ΚΟΣΜΟΣ

Ενεργειακή κρίση - Πούτιν: «Έτοιμη» η Ρωσία να καλύψει τις ανάγκες της Ευρώπης

Ενεργειακή κρίση - Πούτιν: «Έτοιμη» η Ρωσία να καλύψει τις ανάγκες της Ευρώπης
Sergei Ilnitsky/Pool Photo via AP

Τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την πολυαναμενόμενη «εργαλειοθήκη» μέτρων προς υποστήριξη καταναλωτών και επιχειρήσεων έναντι των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δηλώνει ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να αυξήσει περαιτέρω τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη στις ποσότητες που εκείνη επιθυμεί -επιμένοντας σε κάθε περίπτωση πως η κρίση έγκειται σε προβληματικές πολιτικές και όχι έλλειψη τροφοδοσίας.

«Εάν μας ζητήσουν να τις αυξήσουμε και άλλο [τις προμήθειες φυσικού αερίου], είμαστε έτοιμοι να τις αυξήσουμε και άλλο. Τις αυξάνουμε τόσο όσο μας ζητήσουν οι εταίροι μας. Δεν υπάρχει καμία άρνηση. Καμία» είπε ο Ρώσος πρόεδρος κατά τη διάρκεια του διεθνούς φόρουμ για την ενέργεια που πραγματοποιείται στη Μόσχα.

«Η Gazprom αύξησε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά 10%, ενώ η Ρωσία στο σύνολό της κατά 15%» δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, βάσει των όσων μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στους «κινδύνους» που υπάρχουν εάν αυξηθεί η διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω του συστήματος αγωγών της Ουκρανίας, λέγοντας ότι οι απώλειες θα είναι μεγαλύτερες του 80% αν ο αγωγός «σπάσει» και η Ευρώπη τότε θα μείνει χωρίς αυτή την διαδρομή.

Η Gazprom ενδιαφέρεται να συνάψει μακροπρόθεσμα συμβόλαια με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και χάνει στην τιμή σε σχέση με τις τιμές που επικρατούν στις spot αγορές, δήλωσε ο Πούτιν.

«Η Γερμανία δεν αγοράζει τα χίλια κυβικά μέτρα με 2000 ούτε με 1500, αλλά με 250-230, μάξιμουμ 300 δολάρια. Η Gazprom φαίνεται μάλιστα να χάνει, καθώς θα πουλούσε στις spot αγορές 1200 δολάρια τα χίλια κυβικά , ενώ παίρνει 250-300 δολάρια» ανέφερε.

Παράλληλα, επέμεινε ότι «δεν υπήρξε ούτε ένα περιστατικό, που οι εταιρείες μας να αρνήθηκαν να ικανοποιήσουν το αιτήματα των εταίρων μας να αυξήσουν τις προμήθειες φυσικού αερίου, ακόμη και όταν αυτές υπερέβαιναν τις συμφωνηθείσες βάσει συμβολαίων ποσότητες».

«Διάλογος» για σταθεροποίηση των ενεργειακών αγορών

Στο πλαίσιο του διεθνούς φόρουμ για την ενέργεια (ρωσική ενεργειακή εβδομάδα), ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι οι ελλείψεις σε ηλεκτρική ενέργεια βρίσκονται πίσω από την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συζητήσει πρόσθετα μέτρα, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία σχετικά με τον τρόπο εξισορρόπησης των ενεργειακών αγορών.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η αγορά φυσικού αερίου δεν είναι ούτε ισορροπημένη ούτε προβλέψιμη, ιδίως στην Ευρώπη, αλλά δήλωσε ότι η Ρωσία εκπληρώνει τις συμβατικές της υποχρεώσεις για την προμήθεια φυσικού αερίου που έχει συνάψει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Ρωσία, που είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παράγοντας εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο, θα επιδιώξει, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, την ουδετερότητα του άνθρακα το αργότερο έως το 2060.

«Η Ρωσία στην πράξη θα επιδιώξει την ουδετερότητα του άνθρακα στην οικονομία της. Και στην περίπτωση αυτή θέτουμε συγκεκριμένο στόχο, όχι αργότερα από το 2060» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Απευθυνόμενος στους συνέδρους ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δημιουργηθούν μηχανισμοί μακροπρόθεσμης σταθεροποίησης στην ενεργειακή αγορά υπό το φως της διαμορφωθείσας αυτή τη στιγμή δύσκολης κατάστασης, και να αρχίσει ένας διάλογος στο ζήτημα αυτό χωρίς προκαταλήψεις και κλισέ.

«Αυτή την στιγμή είναι αναγκαίο να συμφωνήσουμε για τους μηχανισμούς εξισορρόπησης της ενεργειακής αγοράς σε παγκόσμιο επίπεδο, να ξεκινήσουμε σε αυτό το θέμα έναν ουσιαστικό, εμπεριστατωμένο διάλογο μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών ενεργειακών πόρων, χωρίς προκαταλήψεις και επιβεβλημένα κλισέ», δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα, από τα οποία ευθέως εξαρτάται η λειτουργία των επιχειρήσεων, τον οργανισμών και η ευημερία των νοικοκυριών εκατομμυρίων ανθρώπων και στην Ρωσία και στις χώρες των εταίρων μας, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρώπης».

Παράλληλα, ανέφερε ότι η Ρωσία υπολογίζει τις προσεχείς δεκαετίες να εξασφαλίσει καθαρές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου σε ποσότητες χαμηλότερες από ό,τι στην ΕΕ.

Δήλωσε, τέλος, ότι αναμένει πως το υδρογόνο, η αμμωνία και το φυσικό αέριο θα διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στο ενεργειακό μείγμα τα επόμενα χρόνια και δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο ώστε να αναζητηθούν τρόποι αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ