ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία - Σολτς: Θα έχουμε κυβέρνηση «φωτεινού σηματοδότη» πριν τα Χριστούγεννα

Γερμανία - Σολτς: Θα έχουμε κυβέρνηση «φωτεινού σηματοδότη» πριν τα Χριστούγεννα
AP/Armando Franca

Ο υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD), Όλαφ Σολτς, εμφανίστηκε σήμερα, Τετάρτη, σίγουρος μετά από αρκετούς γύρους διερευνητικών συζητήσεων ότι θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση «φωτεινού σηματοδότη» με τους Πράσινους και το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) πριν τα Χριστούγεννα.

«Οι διερευνητικές συνομιλίες λαμβάνουν χώρα σε μια πολύ, πολύ καλή και εποικοδομητική ατμόσφαιρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο στόχος του SPD, των Πρασίνων και του FDP μπορεί να πραγματοποιηθεί, δηλαδή να έχουμε μια νέα κυβέρνηση πριν από τα Χριστούγεννα», δήλωσε ο νυν αντικαγκελάριοςαπό την Ουάσινγκτον όπου βρίσκεται για να λάβει μέρος στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G20.

Υπενθυμίζεται πως το τελευταίο «ραντεβού» των Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελεύθερων για τις διερευνητικές συνομιλίες προς συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού στα χρώματα του «φωτεινού σηματοδότη» υπό τον Όλαφ Σολτς, έλαβε χώρα τη Δευτέρα.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων του «φαναριού» εξέφρασαν ακολούθως τη βούλησή τους να καταλήξουν έως την προσεχή Παρασκευή σε μία βάση εκκίνησης για επίσημες προγραμματικές διαπραγματεύσεις.

Ο γενικός γραμματέας του FDP Φόλκερ Βίσινγκ επισήμανε ότι η γραπτή αποτύπωση αυτής της «κοινής βάσης» θα είναι «η ώρα της αλήθειας», καθώς οι ηγεσίες των κομμάτων που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση θα θέσουν κατόπιν το αποτέλεσμα των διερευνητικών επαφών στην κρίση των κομματικών οργάνων, προκειμένου να αποφασιστεί αν θα ξεκινήσουν πλέον οι επίσημες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

«Τα κοινά σημεία έχουν γίνει περισσότερα, οι διαφορές λιγότερες. Αλλά υπάρχουν ακόμη θέματα να λυθούν, να διευκρινιστούν» δήλωσε από την πλευρά των Πρασίνων ο γενικός διευθυντής Μίχαελ Κέλνερ. «Οι μέχρι τώρα συνομιλίες είναι ένα είδος 'λυδίας λίθου', για το εάν οι εταίροι είναι ικανοί να προχωρήσουν μεταξύ τους και να λύσουν τα μεγάλα προβλήματα και τις προκλήσεις του μέλλοντος», πρόσθεσε ο κ. Βίσινγκ. Περιέγραψε πάντως το κλίμα των συνομιλιών ως «ευχάριστο και ουσιαστικό».

Από την πλευρά του SPD, ο γενικός γραμματέας Λαρς Κλινγκμπάιλ εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος. Δήλωσε μεν ότι «είναι σαφές ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε», προσέθεσε όμως πως « είναι βέβαιο ότι μπορούμε από κοινού να ξεπεράσουμε τα εμπόδια, καθώς η συναίσθηση της κοινής μας ευθύνης έχει μεγαλώσει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ