ΚΟΣΜΟΣ

Επαναλειτουργία του προξενείου των ΗΠΑ για τους Παλαιστίνιους στην Ιερουσαλήμ

Επαναλειτουργία του προξενείου των ΗΠΑ για τους Παλαιστίνιους στην Ιερουσαλήμ
AP/Menahem Kahana

Η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να προχωρήσει στο σχέδιό της για την επαναλειτουργία του αμερικανικού προξενείου στην Ιερουσαλήμ στο πλαίσιο των προσπαθειών εμβάθυνσης των σχέσεων με τους Παλαιστίνιους, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, μετά από συνάντηση με ομολόγους του από το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Θα προχωρήσουμε με τη διαδικασία ανοίγματος ενός προξενείου στο πλαίσιο της εμβάθυνσης αυτών των σχέσεων με τους Παλαιστίνιους», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Υπενθυμίζεται πως λίγες ημέρες νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 5 Οκτωβρίου, έγινε γνωστό ότι Ισραηλινοί υπουργοί μετέβησαν πρόσφατα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη για να συναντήσουν τον Μαχμούντ Αμπάς, κάτι που συνέβη πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία, με στόχο «τη βελτίωση» της ζωής των Παλαιστινίων, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν στο ακανθώδες θέμα της ειρήνευσης.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Μαχμούντ Αμπάς αγνοούσαν ο ένας τον άλλο. Όμως μετά τον Ιούνιο και τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης του Ισραήλ υπό τον Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος τερμάτισε 12 χρόνια κυριαρχίας του Νετανιάχου, τρεις Ισραηλινοί υπουργοί έχουν μεταβεί στην έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα, με πρώτο τον υπουργό Άμυνας, Μπένι Γκαντς, στα τέλη Αυγούστου, γράφει σε ανάλυσή του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Το βράδυ της Κυριακής, 2 Οκτωβρίου, οι υπουργοί Υγείας Νιτζάν Χόροβιτς και Περιφερειακής Συνεργασίας Ισάουι Φρέιζ έπραξαν το ίδιο, με στόχο «να αποκαταστήσουν τις γέφυρες και την εμπιστοσύνη» μεταξύ των δύο πλευρών, όπως ανακοίνωσε η παλαιστινιακή προεδρία.

«Έχουμε μια κοινή αποστολή: Να διατηρήσουμε την ελπίδα για ειρήνευση που θα βασίζεται στη λύση των δύο κρατών» εκτίμησε ο Χόροβιτς, επικεφαλής του αριστερού κόμματος Meretz, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ