ΚΟΣΜΟΣ

Μιανμάρ: Απαγορεύει η χούντα τη συνάντηση ανάμεσα στο ASEAN και τον επικεφαλής της πρώην κυβέρνησης

Μιανμάρ: Απαγορεύει η χούντα τη συνάντηση ανάμεσα στο ASEAN και τον επικεφαλής της πρώην κυβέρνησης
AP/Khin Maung Win

Ο στρατός της Μιανμάρ, που κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα την 1η Φεβρουαρίου, διαβεβαίωσε ότι δεν θα εμποδίσει την επίσκεψη ειδικού απεσταλμένου του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στη χώρα, ωστόσο κατέστησε σαφές πως δεν θα του επιτρέψει να συναντηθεί με τη φυλακισμένη πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης, την Αούνγκ Σαν Σου Κιι, διότι της έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για διάφορα αδικήματα, ανέφερε εκπρόσωπος της στρατιωτικής χούντας.

Ο εκπρόσωπος, ο Ζο Μιν Τουν, ανέφερε ακόμη ότι η καθυστέρηση της διαπίστευσης του πρεσβευτή που ονόμασε το στρατιωτικό καθεστώς στον ΟΗΕ είχε πολιτικά κίνητρα και έκρινε πως «πρέπει να αποφεύγονται τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά στις διεθνείς υποθέσεις» από πλευράς αυτού και άλλων διεθνών οργανισμών ή κυβερνήσεων.

Τα σχόλια του εκπροσώπου της στρατιωτικής χούντας καταγράφονται την ώρα που κλιμακώνεται η πίεση σε διεθνές επίπεδο προς το καθεστώς ώστε να εφαρμόσει το ειρηνευτικό σχέδιο πέντε σημείων στο οποίο συμφώνησαν τον Απρίλιο ο επικεφαλής της, ο στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, και ο ASEAN.

Η Μιανμάρ παραμένει βυθισμένη σε πολιτική και οικονομική παράλυση από το πραξικόπημα, το οποίο πυροδότησε ξέσπασμα οργής και κύμα διαδηλώσεων που ακόμη δεν έχει κοπάσει. Ορισμένοι πολίτες σχημάτισαν ομάδες αυτοάμυνας, ενώ οργανώσεις ανταρτών ξανάρχισαν τη δράση τους.

Η απραξία του στρατιωτικού καθεστώτος ως προς την εφαρμογή του σχεδίου του ASEAN σηματοδοτεί «οπισθοχώρηση» και ορισμένες από τις χώρες μέλη του Συνδέσμου βρίσκονται σε «προχωρημένο στάδιο συζητήσεων» για τον αποκλεισμό του στρατηγού Μιν Αούνγκ Χλάινγκ από τη σύνοδο κορυφής αυτού του μήνα, είπε την περασμένη εβδομάδα ο Έριουαν Γιούσοφ.

Ο ειδικός απεσταλμένος είπε αυτή την εβδομάδα πως βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τα μέρη στη Μιανμάρ, δεν επιλέγει πλευρά ή πολιτική τοποθέτηση και αδημονεί να του επιτραπεί να επισκεφθεί τη χώρα.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού καθεστώτος υποστήριξε πως το δικαστικό σύστημα στη Μιανμάρ είναι ανεξάρτητο και διαβεβαίωσε θα χειριστεί την υπόθεση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι με δίκαιο τρόπο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ