ΚΟΣΜΟΣ

Προέλευση κορωνοϊού: Ο ΠΟΥ συστήνει νέα ομάδα για να λύσει το μυστήριο - «Ίσως η τελευταία ευκαιρία»

Προέλευση κορωνοϊού: Ο ΠΟΥ συστήνει νέα ομάδα για να λύσει το μυστήριο - «Ίσως η τελευταία ευκαιρία»
AP Photo/Ng Han Guan

Ως την τελευταία ευκαιρία να βρούμε την προέλευση της Covid-19 χαρακτηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τη νέα ομάδα κρούσης που δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό.

Πρόκειται για την Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα για την Προέλευση των Νέων Παθογενειών (Sago), για την οποία έχουν προταθεί 26 ειδικοί.

Περισσότερο από ενάμιση χρόνο μετά τον εντοπισμό του ιού στην κινεζική πόλη της Γουχάν, τα ερωτήματα για το πώς προέκυψε ο ιός παραμένουν αναπάντητα.

Η ομάδα αναμένεται να ερευνήσει αν ο ιός μεταπήδησε από τα ζώα στους ανθρώπους στην αγορά της Γουχάν ή διέρρευσε ατυχώς από εργαστήριο.

Η Κίνα αρνείται σθεναρά τη δεύτερη θεωρία.

Τον Φεβρουάριο, μια ομάδα του ΠΟΥ συγκροτημένη γι’ αυτόν τον σκοπό είχε ταξιδέψει στην Κίνα καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο ιός πιθανώς προήλθε από τις νυχτερίδες αλλά χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, η έρευνα δυσχεραίνεται από έλλειψη στοιχείων και διαφάνεια από την Κίνα.

Έξι από τα προτεινόμενα μέλη της νέας ομάδας Sago έχουν ήδη επισκεφτεί την Κίνα στο πλαίσιο της προηγούμενης ομάδας.

Εκτός από τις απαρχές του κορωνοϊού, η Sago θα ασχοληθεί και με άλλες παθογένειες υψηλού κινδύνου.

Σύμφωνα με τον διευθυντή εκτάκτων αναγκών, Μάικλ Ράιαν, δήλωσε ότι το έργο της ομάδας ίσως είναι «η τελευταία ευκαιρία για να καταλάβουμε την προέλευση αυτού του ιού».

Η ανακοίνωση της νέας ομάδας έρχεται καθώς το CNNi ανέφερε ότι η Κίνα ετοιμάζεται να ελέγξει δεκάδες χιλιάδες δείγματα τραπεζών αίματος που ελήφθησαν τους πρώτους μήνες της πανδημίας.

Ωστόσο ο Τσεν Ξου, πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ στη Γενεύη, λέει ότι το έργο του Sago δεν πρέπει να "πολιτικοποιηθεί". «Είναι καιρός να στείλουμε ομάδες σε άλλα μέρη», αντιπρότεινε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ