ΚΟΣΜΟΣ

Επιστολή Αναστασιάδη σε ΟΗΕ για νέα πρόκληση από το ψευδοκράτος

Επιστολή Αναστασιάδη σε ΟΗΕ για νέα πρόκληση από το ψευδοκράτος
AP PHOTO

Επιστολή προς τον γ.γ. του ΟΗΕ, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τους αρχηγούς των κρατών και κυβερνήσεων των μελών της ΕΕ, θα αποστείλει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προκειμένου να καταγγείλει τη νέα παράνομη και προκλητική ενέργεια από πλευράς του κατοχικού καθεστώτος.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της απόφασης του ψευδοκράτους για παραχώρηση έκτασης γης προς τον κατοχικό στρατό, και συγκεκριμένα στο Ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Μάριο Πελεκάνο, ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει εκτενώς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, κατά το επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις Βρυξέλλες, για όλες τις εξελίξεις όσον αφορά το Κυπριακό, και συγκεκριμένα για τα όσα διημείφθησαν κατά την άτυπη τριμερή συνάντησή του με τον γ.γ. του ΟΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στη Νέα Υόρκη, και την καθυστέρηση που παρατηρείται στον διορισμό ειδικού απεσταλμένου, για τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και για τις κατά παράβαση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Σημειώνεται πως ακόμα δεν έχει εκδοθεί ανακοίνωση από τα Ηνωμένα Έθνη, για το διορισμό νέου ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, σε αντικατάταση της Τζέιν Χοτ Λουτ.

Σημειώνεται ότι κατά την άτυπη τριμερή συνάντηση στις 27 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, ο Κύπριος πρόεδρος επανέλαβε την απόρριψη της λύσης δύο κρατών. Ο ίδιος είχε κάνει λόγο τότε μιλώντας στους δημοσιογράφους για μία «δημιουργική» συνάντηση, επισημαίνοντας ότι «βεβαίως οι διαφορές καταγράφηκαν».

«Ανέπτυξε τις θέσεις περί κυριαρχικής ισότητας και περί δύο ανεξαρτήτων κρατών ο κ. Τατάρ και βεβαίως ανέπτυξα τη δική μας θέση που συνάδει απόλυτα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, την εντολή του Γενικού Γραμματέα με βάση τα ψηφίσματα και αναπτύξαμε διάφορους τρόπους πώς προχωρούμε προκειμένου να ξεπεράσουμε τα αδιέξοδα, αλλά και να δημιουργήσουμε προοπτικές επανέναρξης ενός δημιουργικού διαλόγου», είχε αναφέρει μετά το πέρας της συνάντησης.

Παράλληλα τόνισε πως «δεν παραλείψαμε να επισημάνουμε όλα όσα επιβαλλόταν να επισημανθούν, προκειμένου να δημιουργηθούν οι ορθές αντιλήψεις περί όσων ακούγονται από την άλλη πλευρά, αλλά ταυτόχρονα και να είμαστε δημιουργικοί στην παραπέρα πορεία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ