ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία - Δολοφονία βουλευτή: Πολιτικοί που έπεσαν θύματα επιθέσεων τα τελευταία 40 χρόνια

Βρετανία - Δολοφονία βουλευτή: Πολιτικοί που έπεσαν θύματα επιθέσεων τα τελευταία 40 χρόνια
(AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Συγκλινσμένη είναι η Βρετανία από τη δολοφονία του Συντηρητικού βουλευτή Ντέιβιντ Έιμες, 69 ετών, ο οποίος μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου το απόγευμα της Παρασκευής. Είναι μία από τις πολλές επιθέσεις που έχουν σημειωθεί εναντίον πολιτικών στη Βρετανία τα τελευταία χρόνια.

Στις 16 Ιουνίου 2016 η Τζο Κοξ, βουλευτής των Εργατικών, 41 ετών και μητέρα δύο μικρών παιδιών, δολοφονείται με πολλές σφαίρες και μαχαιριές από έναν ακροδεξιό, τον Τόμας Μέιρ, 53 ετών, μία εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit. Η επίθεση έγινε κοντά στο Λιντς, στην εκλογική περιφέρεια της Τζο Κοξ.

Ο δράστης καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δικαίωμα αναστολής, μια ποινή που σπανίως επιβάλλουν τα βρετανικά δικαστήρια.

Στις 14 Μαΐου 2010 ο Εργατικός βουλευτής Στίβεν Τιμς δέχεται επίθεση με μαχαίρι, ενώ συναντούσε ψηφοφόρους του, από μια νεαρή Βρετανίδα, την 21χρονη Ροσονάρα Τσόντρι. Τραυματίστηκε στο στομάχι και το ήπαρ, αλλά ανάρρωσε. Η Τσόντρι, μια ισλαμίστρια που τον κατηγορούσε ότι ψήφισε υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ το 2003, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Στις 28 Ιανουαρίου 2000 ο βουλευτής Νάιτζελ Τζόουνς των Φιλελεύθερων-Δημοκρατικών δέχεται επίθεση με σπαθί σαμουράι από τον Ρόμπερτ Άσμαν, έναν 52χρονο με ψυχολογικά προβλήματα. Ο βοηθός του Τζόουνς, ο τοπικός σύμβουλος του Τσέλτενχαμ, Άντριου Πένινγκτον, 39 ετών, δέχεται δύο μαχαιριές και πεθαίνει. Ο βουλευτής, 51 ετών εκείνη την εποχή, τραυματίστηκε στο χέρι.

Στις 30 Ιουλίου 1990 ο Συντηρητικός βουλευτής Ίαν Γκόου, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη Βόρεια Ιρλανδία και στενός φίλος της Μάργκαρετ Θάτσερ, σκοτώνεται σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από το σπίτι του. Την ευθύνη ανέλαβε ο IRA.

Στις 12 Οκτωβρίου 1984, ο Συντηρητικός βουλευτής Άντονι Μπέρι σκοτώνεται σε βομβιστική επίθεση του IRA στο Γκραν Χοτέλ του Μπράιτον, κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του κόμματος. Στόχος της επίθεσης ήταν η τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ. Από την έκρηξη έχασαν τη ζωή τους άλλοι τέσσερις άνθρωποι.

Στις 14 Νοεμβρίου 1981 ο Ενωτικός βουλευτής Ρόμπερτ Μπράντφορντ δολοφονείται από μια ομάδα του IRA μέσα σε ένα κοινοτικό κέντρο, στα νότια προάστια του Μπέλφαστ, στη Βόρεια Ιρλανδία.

Στις 30 Μαρτίου 1979, ο Έιρι Νίβι, στενός σύμβουλος της τότε πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ, σκοτώθηκε όταν εξερράγη το αυτοκίνητό του ενώ έφευγε από το πάρκινγκ της Βουλής των Κοινοτήτων. Την ευθύνη για την επίθεση αυτή ανέλαβε η παραστρατιωτική οργάνωση INLA (Εθνικός Απελευθερωτικός Ιρλανδικός Στρατός). Κατά τη διάρκεια των «Ταραχών» στη Βόρεια Ιρλανδία, μιας περιόδου που κράτησε τρεις δεκαετίες και σημαδεύτηκε από συγκρούσεις μεταξύ των Καθολικών υποστηρικτών της ένωσης με την Ιρλανδία και των Προτεσταντών, πιστών στο βρετανικό Στέμμα, πολλοί άλλοι Βρετανοί βουλευτές μπήκαν στο στόχαστρο επιθέσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ