ΚΟΣΜΟΣ

Ενοχλημένη η βασίλισσα Ελισάβετ με τους ηγέτες «που μιλούν, αλλά δεν πράττουν» για το Κλίμα

Ενοχλημένη η βασίλισσα Ελισάβετ με τους ηγέτες «που μιλούν, αλλά δεν πράττουν» για το Κλίμα
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Η βασίλισσα Ελισάβετ ακούστηκε να εκφράζει την ενόχλησή της για τους παγκόσμιους ηγέτες που μιλούν για την κλιματική αλλαγή, αλλά μετά κάνουν πολύ λίγα ή τίποτα για να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Η βασίλισσα, η οποία προγραμματίζεται να μετάσχει στην 26η διάσκεψη για το κλίμα του ΟΗΕ, την COP26, στη Γλασκώβη, σχολίασε ότι ακόμη δεν γνωρίζει ποιος θα παρευρεθεί.

«Απίστευτο δεν είναι; Ακούω συνέχεια για την COP», είπε η 95χρονη μονάρχης μιλώντας στην Καμίλα, την Δούκισσα της Κορνουάλης και σύζυγο του γιου της, πρίγκιπα διαδόχου Καρόλου. «Ακόμη δεν ξέρω ποιος θα έρθει...».

«Ξέρουμε μόνο γι'αυτούς που δεν θα έρθουν (...) Είναι πραγματικά εκνευριστικό όταν μιλούν, αλλά δεν πράττουν», πρόσθεσε η Ελισάβετ κατά την συζήτηση αυτή, η οποία ακούστηκε από μικρόφωνο που είχε μείνει ανοιχτό.

Η Βρετανία, η οποία φιλοξενεί την 26η Διάσκεψη των Μερών για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ, ή COP26, στην Γλασκώβη στις 31 Οκτωβρίου ως τις 12 Νοεμβρίου, επιδιώκει να συγκεντρώσει την υποστήριξη των μεγάλων δυνάμεων για ένα πιο ριζοσπαστικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Η διάσκεψη της Γλασκώβης στοχεύει στην εξασφάλιση πιο φιλόδοξων δράσεων για το κλίμα από τις σχεδόν 200 χώρες που υπέγραψαν τη Συμφωνία του Παρισιού το 2015 και συμφώνησαν να προσπαθήσουν να περιορίσουν την υπερθέρμανση που προκαλείται από τον άνθρωπο κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ