ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στις ΗΠΑ για τον Ζίκα

Συναγερμός στις ΗΠΑ για τον Ζίκα
REUTERS / ALVIN BAEZ

Αξιωματούχοι υγείας στις ΗΠΑ, έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τους κινδύνους που κρύβει ο ιός Ζίκα, τονίζοντας ότι η κατάσταση είναι «πιο τρομακτική από ότι φαίνεται» και καλώντας το Κογκρέσο να αποδεσμεύσει 1,7 δισ. ευρώ για να καταπολεμηθεί η απειλή.

«Όσο περισσότερα μαθαίνουμε για τον ιό, τόσο πιο απειλητικός γίνεται και ενώ δεν βλέπουμε ευρεία τοπική μετάδοση του ιού, οι πολιτείες θα πρέπει να είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο», δήλωσε η Αν Σουτσάτ, αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα.

Η Σουτσάτ πρόσθεσε ότι το κουνούπι τίγρης που μεταδίδει τον ιό, έχει βρεθεί σε 30 πολιτείες και όχι σε 12, όπως μέχρι πρότινος πίστευαν οι αξιωματούχοι.

Βρέθηκε, επίσης, στο Πουέρτο Ρίκο, όπου μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για εκατοντάδες χιλιάδες λοιμώξεις, όπως αναφέρεται το δημοσίευμα του Russia Today.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα υπάρξει μεγαλύτερο πρόβλημα», δήλωσε η Σουτσάτ, όπως ανέφερε το Reuters και αρνήθηκε να εκτιμήσει τον πιθανό αριθμό των μολύνσεων που οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν.

Οι αξιωματούχοι υγείας λένε πως αν η κυβέρνηση δεν δώσει τα κονδύλια, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν χρήματα που προορίζονταν για μελέτες πάνω στη φυματίωση, την ελονοσία και ενός εμβολίου για τον ιό της γρίπης.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Λευκός Οίκος υποσχέθηκε να δώσει χρήματα, όχι όμως περισσότερα από 517 εκατ. ευρώ.

Ο Δρ. Άνθονι Φαούτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, δήλωσε ότι πιστεύει πως αυτά τα χρήματα είναι ένα «προσωρινό μπάλωμα» και πρόσθεσε ότι νιώθει «ότι δεν έχει τα απαραίτητα μέσα για να δουλέψει».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι επιστήμονες πιστεύουν ακράδαντα ότι ο Ζίκα μπορεί να προκαλέσει μικροκεφαλία, μία πάθηση κατά την οποία τα μωρά γεννιούνται με μικρά κεφάλια και η οποία οδηγεί σε αναπτυξιακά προβλήματα.

Αλλη μία πιθανή συνέπεια του ιού, τέλος, θα μπορούσε να είναι το σύνδρομο Guillain-Barré, ένα σπάνιο νευρολογικό νόσημα στο οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται εναντίον των νεύρων, με αποτέλεσμα ο ασθενής να παρουσιάζει παράλυση και μούδιασμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ