ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκία: Κρεσέντο απειλών κατά Ελλάδας και Κύπρου

Τουρκία: Κρεσέντο απειλών κατά Ελλάδας και Κύπρου
«Όποιος χάνει τη ρότα του στη Μεσόγειο θα παρει την απάντησή του» απειλεί ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι AP Photo/Nedim Enginsoy

Με νέες εμπρηστικές δηλώσεις έναντι της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας επανέρχεται η Άγκυρα διά στόματος του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι.

Σε προκλητικό ύφος ο Φουάτ Οκτάι δηλώνει πως η Κύπρος είναι «δική τους από το 1571» -και δεν θα υποχωρήσουν ως προς το άνοιγμα των Βαρωσίων- και διαμηνύει προς Αθήνα και Λευκωσία πως πρέπει «να καταλάβουν ποιοι είναι η μειoνότητα και ποιοι οι εισβολείς».

«Να τους το θυμίσουμε στους Έλληνες στους Ελληνοκύπριους και σε όλο τον κόσμο» λέει.

Στον ίδιο τόνο, αναφέρει πως «στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορούν να φτάσουν πουθενά με τις προσπάθειες αποκλεισμού της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων».

Αναφερόμενος στο ερευνητικό πλοίο Nautical Geo, o Φουάτ Οκτάι επιμένει περί ερευνών στην «τουρκική υφαλοκρηπίδα» και απειλεί:

«Η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι που δεν το κατάλαβαν αυτό, χρησιμοποίησαν ένα ιταλικής ιδιοκτησίας πλοίο με σημαία Μάλτας, και επιχείρησαν να το στείλουν για έρευνες στην υφαλοκρηπίδα μας. Να υπογραμμίσω πως όποιος χάνει τη ρότα του στη Μεσόγειο, θα πάρει την απάντηση του».

Ταυτόχρονα, καθιστώντας φανερό τον εκνευρισμό της Άγκυρας για την υπογραφή των συμφωνιών αμυντικής συνεργασίας και συνδρομής με τη Γαλλία και τις Ηνωνένες Πολιτείες, ο ίδιος διαμηνύει:

«Με όποιον και να έχουν συμφωνήσει και όποια συμφωνία και αν έχουν κάνει, ας μην βασιστούν σε αυτές και σε όποιους κρύβονται από πίσω τους και να μην κάνουν ενέργειες σαν κακομαθημένοι. Το λέω αυτό και στην Ελλάδα και στους Ελληνοκυπρίους. Εάν το επιχειρήσουν, γνωρίζουν την απάντηση την οποία θα πάρουν όπως συνέβη ιστορικά, και σήμερα και μελλοντικά».

Και ολοκληρώνει το κρεσέντο προκλητικών δηλώσεων, λέγοντας πως δεν θα υπάρξει καμία υπαναχώρηση ως προς το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

«Δεν θα υποχωρήσουμε στο ζήτημα να δώσουμε και πάλι ζωή στα Βαρώσια και θα συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την απόφαση αυτή της 'ΤΔΒΚ'» αναφέρει ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ