ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ προς Ερντογάν: Οι σχέσεις Γερμανίας - Τουρκίας θα έχουν συνέχεια

Μέρκελ προς Ερντογάν: Οι σχέσεις Γερμανίας - Τουρκίας θα έχουν συνέχεια
AP Photo/Francisco Seco

Εκατέρωθεν ευχαριστίες και κάποιες επικρίσεις... Η απερχόμενη καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, «αποχαιρέτησε» τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έναν «σημαντικό εταίρο» τον οποίο συχνά υπερασπιζόταν στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και προς τον οποίον μετέφερε πως οι σχέσεις Βερολίνου - Άγκυρας θα έχουν συνέχεια.

Η Άνγκελα Μέρκελ είχε προσκληθεί να γευματίσει με τον Ερντογάν στα Θεραπειά, σε μία από τις εντυπωσιακότερες προεδρικές κατοικίες στον Βόσπορο -όπου και συζητήθηκαν οι σχέσεις της Τουρκίας με την Γερμανία και την ΕΕ, η Συρία, η Λιβύη, αλλά και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα ελληνοτουρκικά.

Αναφερόμενη στην κριτική που ασκούσε στα 16 χρόνια της καγκελαρίας της, ιδίως στα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Μέρκελ ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν από κοινού:

«Κάποιες φορές ήμουν επικριτική για τις εξελίξεις που παρακολουθούσαμε στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών. [...]Το μόνο που μπορώ να σας πω ότι θα γίνει το ίδιο και με την επόμενη γερμανική κυβέρνηση: Η σχέση της Τουρκίας με τη Γερμανία θα συνεχιστεί, με τις καλές και τις κακές όψεις της».

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν, ο οποίος ευχαρίστησε δύο φορές την «αγαπητή φίλη» του, εξέφρασε εκ των προτέρων τις ανησυχίες του για το μέλλον: «Δεν είναι ποτέ εύκολο να εργάζεσαι με έναν συνασπισμό», όπως αυτός που διαπραγματεύεται επί του παρόντος για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, εκτίμησε.

Τα τελευταία 16 χρόνια, παρά τις, κάποιες φορές σοβαρές, πολιτικές διαφωνίες ή ακόμη και τις εντάσεις, όπως αυτή μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία, η Μέρκελ φρόντιζε πάντα να διατηρεί ανοιχτή την πόρτα του Βερολίνου για την Άγκυρα και απέτρεψε να κλείσει η Ευρώπη τη δική της.

Η Γερμανία, όπου κατοικούν περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι καταγόμενοι από την Τουρκία -με βάση τις πιο πρόσφατες, επίσημες εκτιμήσεις- παρενέβη πολλές φορές υπέρ της Άγκυρας, όταν επιδεινώνονταν οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

Διαδραμάτισε, επίσης, σημαντικό ρόλο στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, με την ΕΕ να προσφέρει έξι δισ, ευρώ στην Τουρκία ώστε να κρατήσει τους μετανάστες στο έδαφός της.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο Ερντογάν είπε σήμερα ότι η χώρα του έχει γίνει «ξενώνας» για τους πρόσφυγες, καθώς φιλοξενεί περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια Σύρους και περίπου 300.000 Αφγανούς.

Η καγκελάριος Μέρκελ από πλευράς της χαιρέτισε αυτό το «σημαντικό έργο» και εγγυήθηκε ότι «η ευρωπαϊκή στήριξη προς την Τουρκία θα συνεχιστεί».

«Επειδή θέλουμε να βάλουμε τέλος στη διακίνηση ανθρώπων, η στήριξη της ΕΕ είναι αναγκαία: Έχουμε ήδη δώσει 4,5 από τα 6 δισεκ. ευρώ» που συμφωνήθηκαν, τόνισε.

«Προσωπικές σχέσεις»

Η ιδιαίτερη σχέση της Γερμανίας με την Τουρκία, που εξαρτάται κατά πολύ από την προσωπικότητα της Μέρκελ και το κύρος της στην ευρωπαϊκή σκηνή, μπορεί να κινδυνεύσει με τη νέα κυβέρνηση που θα αναλάβει στο Βερολίνο, εκτιμά ο Γκίντερ Ζόιφερτ, ερευνητής στο γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων και Ασφάλειας.

Οι δύο ηγέτες είχαν ασφαλώς «δύσκολες προσωπικές σχέσεις σε πολλά θέματα αλλά κατάφερναν πάντα να διαφυλάξουν μια ατμόσφαιρα συνεργασίας και εργασίας. Η Γερμανία δεν έκλεισε ποτέ την πόρτα της, άφηνε πάντα έναν δίαυλο ανοιχτό», σχολίασε ο ερευνητής μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Χάρη στηn Μέρκελ, οι σχέσεις της Τουρκίας παρέμειναν καλύτερες με τη Γερμανία απ' ότι με τις ΗΠΑ ή τη Γαλλία.

Όμως το μέλλον προμηνύεται σαφώς δυσκολότερο για τις δύο χώρες, ιδίως σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού, προέβλεψε ο Ζόιφερτ.

«Όποιος και αν είναι ο νέος καγκελάριος, δεν θα έχει στην ευρωπαϊκή σκηνή το κύρος και το βάρος της Μέρκελ. Θα του είναι επομένως πιο δύσκολο να συντονίζει την ευρωπαϊκή πολιτική όπως το έκανε εκείνη» κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ