ΚΟΣΜΟΣ

«Συντονίζονται» για την Βόρεια Κορέα οι υπηρεσίες πληροφοριών ΗΠΑ, Νότιας Κορέας και Ιαπωνίας

«Συντονίζονται» για την Βόρεια Κορέα οι υπηρεσίες πληροφοριών ΗΠΑ, Νότιας Κορέας και Ιαπωνίας
Νοτιοκορεάτες στην Σεούλ παρακολουθούν στους τηλεοπτικές δέκτες ομιλία του Κιμ Γιονγκ Ουν AP Photo/Ahn Young-joon

Οι διευθυντές των υπηρεσιών πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, αναμένεται κατά πληροφορ΄θες να συναντηθούν στη Σεούλ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, για συζητήσεις κεκλεισμένων των θυρών σχετικά με τη Βόρεια Κορέα.

Τη σχετική ειδήση μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο κυβερνητική πηγή.

Η Αβρίλ Χέινς Διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ θα έχει συνομιλίες συναντηθεί με τον Παρκ Τζία-γουόν, διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Νότιας Κορέας (NIS) και τον Χιροάκι Τακιζάουα, διευθυντή της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ιαπωνίας.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση μεταξύ των διευθυντών των υπηρεσιών πληροφοριών των τριών χωρών, από τον περασμένο Μάιο.

Το Γραφείο της Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα του πρακτορείου Reuters για σχολιασμό των σχετικών πληροφοριών.

Κιμ Γιονγκ Ουν: Οι ΗΠΑ υπεύθυνες για την «αστάθεια» στην κορεατική χερσόνησο

Οι συνομιλίες έρχονται καθώς ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν αλλάζει τη ρητορική του απέναντι στις ΗΠΑ, δηλώνοντας την περασμένη εβδομάδα πως η Ουάσινγκτον αποτελεί τη «ριζική αιτία» της αστάθειας στην κορεατική χερσόνησο.

Παρά τις πρόσφατες εκκλήσεις της Ουάσινγκτον για διάλογο, δεν υπάρχει κανένας λόγος να «πιστεύουμε πως δεν τηρεί εχθρική στάση» έναντι της Πιονγιάνγκ, είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην τελετή έναρξης έκθεσης αφιερωμένης στην άμυνα στη βορειοκορεάτικη πρωτεύουσα.

Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα πως δεν τρέφει καμιά εχθρική ή πολεμοχαρή διάθεση έναντι της Βόρειας Κορέας, όμως ο Κιμ δεν κρύβει τον σκεπτικισμό του.

«Διερωτώμαι αληθινά αν υπάρχουν άνθρωποι ή χώρες που το πιστεύουν αυτό» ανέφερε.

Οι πυραυλικές δοκιμές και η στάση των ΗΠΑ

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε τις τελευταίες εβδομάδες σε δοκιμή πυραύλου Κρουζ με μεγάλο δραστικό βεληνεκές και πυραύλου που -κατά την κυβέρνησή του– ήταν υπερηχητικός.

Το 2018, ο Κιμ Γιονγκ Ουν έγινε ο πρώτος Βορειοκορεάτης ηγέτης που συναντήθηκε με Αμερικανό πρόεδρο εν ενεργεία. Όμως οι διμερείς συνομιλίες περιήλθαν σε απόλυτο αδιέξοδο μετά τη δεύτερη σύνοδο κορυφής με τον Ντόναλντ Τραμπ, στο Ανόι, το 2019, καθώς δεν υπήρξε συμφωνία για την προοδευτική άρση των διεθνών κυρώσεων με αντάλλαγμα παραχωρήσεις της Βόρειας Κορέας όσον αφορά τα προγράμματά της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.

Η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει επανειλημμένα τη βούλησή της να στείλει Αμερικανούς αξιωματούχους να συναντηθούν οπουδήποτε, οποτεδήποτε με βορειοκορεάτες ομολόγους τους, χωρίς προαπαιτούμενα.

Η Νότια Κορέα, στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, αυξάνει από τη δική της πλευρά τα δικά της στρατιωτικά μέσα: Δοκίμασε για πρώτη φορά βαλλιστικό πύραυλο εκτοξευόμενο από υποβρύχιο τον Σεπτέμβριο και αποκάλυψε υπερηχητικό πύραυλο Κρουζ.

Την περασμένη εβδομάδα, Πιονγιάνγκ και Σεούλ αποκατέστησαν τους διαύλους επικοινωνίας τους, στην πρώτη ένδειξη αναθέρμανσης των σχέσεων τους τελευταίους μήνες της θητείας του νοτιοκορεάτη προέδρου Μουν Τζε-ιν, ο οποίος τάσσεται υπέρ του διαλόγου.

Όμως ο Κιμ Γιονγκ Ουν κατηγορεί τη Σεούλ ότι τρέφει «ασύνετες φιλοδοξίες» και έχει υιοθετήσει «παράλογη» και «διπρόσωπη» συμπεριφορά.

Οι «φρενιτιώδεις και επικίνδυνες προσπάθειές της να αυξήσει τη στρατιωτική της ισχύ» με «παράλογο πρόσχημα τις δικές μας απειλές» οδηγούν στην «καταστροφή της στρατιωτικής ισορροπίας στην κορεατική χερσόνησο και αυξάνουν την αστάθεια και τους στρατιωτικούς κινδύνους», κρίνει.

Η δική του χώρα αυξάνει τις στρατιωτικές της δυνατότητες για «αμυντικούς» και «αποτρεπτικούς» λόγους, όχι για να αρχίσει πόλεμο, προσθέτει.

Η έκθεση για την άμυνα στην οποία μίλησε ο Κιμ Γιονγκ Ουν οργανώθηκε κατά την επέτειο της ίδρυσης του Κόμματος Εργαζομένων, στην εξουσία στην Πιονγκγιάνγκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ