ΚΟΣΜΟΣ

Δεύτερος γύρος ιταλικών δημοτικών εκλογών: Αποφασίζουν για δήμαρχο Ρώμη, Τορίνο και Τεργέστη

Δεύτερος γύρος ιταλικών δημοτικών εκλογών: Αποφασίζουν για δήμαρχο Ρώμη, Τορίνο και Τεργέστη
AP Photo/Andrew Medichini

Στις κάλπες καλούνται να προσέλθουν και πάλι πέντε εκατομμύρια πολίτες, σε εξήντα πέντε πόλεις και κωμοπόλεις της Ιταλίας καθώς σήμερα και αύριο διεξάγεται ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών στη χώρα. 

Σήμερα, μπορεί κανείς να ψηφίσει μέχρι τις 11 το βράδυ, τοπική ώρα, ενώ αύριο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 3 το απόγευμα.

Οι μεγαλύτερες πόλεις στις οποίες εκλέγεται δήμαρχος είναι η Ρώμη, η Τεργέστη και το Τορίνο. Στην Τεργέστη στον πρώτο γύρο, πριν δύο εβδομάδες, προβάδισμα είχε ο κεντροδεξιός υποψήφιος Ρομπέρτο Ντιπιάτσα, ενώ στο Τορίνο ο κεντροαριστερός Στέφανο Λο Ρούσο.

Η αναμέτρηση που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, φυσικά, είναι εκείνη της ιταλικής πρωτεύουσας.

Στον πρώτο γύρο, ο Ενρίκο Μικέτι, υποψήφιος της Λέγκα, της Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι και των ακροδεξιών Αδελφών της Ιταλίας, έλαβε το 30,1% των ψήφων. Ο κεντροαριστερός πρώην υπουργός Οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι το 27%.

Τις περασμένες ημέρες δεν πραγματοποιήθηκαν δημοσκόπηση, αλλά ο Γκουαλτιέρι μπορεί να ευνοηθεί από τη στήριξη του επικεφαλής του κινήματος Πέντε Αστέρων και πρώην πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε. Παράλληλα, και ο αυτόνομος, κεντρώος υποψήφιος Κάρλο Καλέντα - o οποίος στον πρώτο γύρο έλαβε ποσοστό 19,8%- δήλωσε ότι θα ψηφίσει τον πρώην υπουργό οικονομικών της κυβέρνησης Κόντε.

Η απερχόμενη δήμαρχος των Πέντε Αστέρων, Βιρτζίνια Ράτζι, τέλος (η οποία, πριν δεκαπέντε ημέρες δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 19% των ψήφων) είπε ξεκάθαρα ότι δεν στηρίζει κανέναν από τους δύο υποψήφιους, διότι «οι ψηφοφόροι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι και να κάνουν ανεπηρέαστα την επιλογή τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ