ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν: Απέτυχε ο στόχος μετεγκατάστασης 6.000 προσφύγων

Κομισιόν: Απέτυχε ο στόχος μετεγκατάστασης 6.000 προσφύγων
Δύο γυναίκες κοιτούν από το τζάμι λεωφορείου τη στιγμή που πρόσφυγες και μετανάστες επιβιβάζονται σε αυτό με κατεύθυνση το νέο κέντρο φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά, την Τρίτη 11 Απριλίου 2016 REUTERS/Alkis Konstantinidis

Μη ικανοποιητικά είναι τα αποτελέσματα υλοποίησης του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων όπως καταγράφονται από τα μέσα Μαρτίου ως σήμερα σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στην ίδια έκθεση, καταγράφεται πρόοδος στην εφαρμογή του προγράμματος επανεγκατάστασης, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ενώ παράλληλα η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να ανταποκριθούν επειγόντως στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για επιμερισμό ευθυνών στο προσφυγικό.

Όσον αφορά το πρόγραμμα μετεγκατάστασης (relocation), στην έκθεση επισημαίνεται ότι απέτυχε ο στόχος μετεγκατάστασης τουλάχιστον 6.000 ατόμων που τέθηκε πριν από ένα μήνα. Αντ’ αυτού, μόνο 208 άτομα μετεγκαταστάθηκαν από τα μέσα Μαρτίου ως σήμερα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των αιτούντων που μετεγκαταστάθηκαν από την Ελλάδα και την Ιταλία σε 1.145. Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι «μόνο λίγα κράτη μέλη της ΕΕ» ανέλαβαν προσπάθειες μετεγκατάστασης και τονίζει ότι αν όλα τα κράτη-μέλη ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι στόχοι μετεγκατάστασης είναι επιτεύξιμοι.

Όσον αφορά, ειδικότερα την Ελλάδα, η Επιτροπή επισημαίνει ότι 35.000 έως 40.000 άτομα που βρίσκονται στη χώρα είναι επιλέξιμα για μετεγκατάσταση. Η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να αυξήσουν δραστικά τις προσπάθειες μετεγκατάστασης, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να αποτραπεί η επιδείνωση της κατάστασης στην Ιταλία, όπου οι μεταναστευτικές ροές αυξάνονται συνεχώς.

«Τα κράτη μέλη πρέπει να εκπληρώσουν επειγόντως τις πολιτικές και νομικές τους δεσμεύσεις για τη μετεγκατάσταση ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας από την Ελλάδα και την Ιταλία. Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Οι προσπάθειες μετεγκατάστασης πρέπει να αυξηθούν θεαματικά για να αντιμετωπιστεί η επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση στην Ελλάδα και να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης στην Ιταλία», δήλωσε ο επίτροπος μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Όσον αφορά το πρόγραμμα επανεγκατάστασης (resettlement), στην έκθεση επισημαίνεται ότι από τις 20 Ιουλίου 2015 επανεγκαταστάθηκαν 5.677 εκτοπισμένα άτομα που χρήζουν προστασίας σε 15 χώρες.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι σε συνέχεια της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016, οι περισσότερες από τις περίπου 16.800 θέσεις που απομένουν ακόμη στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος αναμένεται να διατεθούν για την επανεγκατάσταση ατόμων από την Τουρκία.

Υπενθυμίζεται, ότι στις 21 Μαρτίου 2016, η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για τη διάθεση 54.000 επιπλέον θέσεων επανεγκατάστασης ή άλλων μορφών νόμιμης εισόδου μεταναστών από την Τουρκία, που είχαν αρχικά προβλεφθεί για μετεγκατάσταση. Η ΕΕ και η Τουρκία συμφώνησαν στις 18 Μαρτίου 2016 ότι για κάθε Σύρο που γίνεται εκ νέου δεκτός στην Τουρκία μετά την παράτυπη άφιξή του στα ελληνικά νησιά, θα επανεγκαθίσταται ένας Σύρος από την Τουρκία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, από τις 4 Απριλίου 2016, που εφαρμόζεται ο μηχανισμός «ένας προς έναν», επανεγκαταστάθηκαν 37 Σύροι στη Γερμανία, 11 στη Φινλανδία και 31 στις Κάτω Χώρες.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι τα κράτη μέλη πρέπει να επιταχύνουν και να αυξήσουν τις προσπάθειές τους στον τομέα της επανεγκατάστασης. «Για να τεθεί οριστικά τέλος στις ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες μεταναστευτικές διαδρομές, πρέπει να ανοίξουμε ασφαλείς και νόμιμες οδούς προς την Ευρώπη για τα άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας», ανέφερε ο Έλληνας Επίτροπος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ