ΚΟΣΜΟΣ

«Μήνυμα» στην Κίνα με διέλευση αμερικανικού και καναδικού πολεμικού πλοίου από το Στενό της Ταϊβάν

«Μήνυμα» στην Κίνα με διέλευση αμερικανικού και καναδικού πολεμικού πλοίου από το Στενό της Ταϊβάν
U.S. Coast Guard via AP

Διέλευση από το Στενό της Ταϊβάν πραγματοποίησαν ένα αμερικανικό και ένα καναδικό πολεμικό πλοίο στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, όπως ανακοίνωσαν σήμερα, Κυριακή, οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις, σε περίοδο κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ του Πεκίνου και της Ταϊπέι.

«Το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων κλάσης Arleigh Burke, USS Dewey [DDG 105] πραγματοποίησε διέλευση σε συνεργασία με τη φρεγάτα του Βασιλικού Καναδικού Ναυτικού [RCN] κλάσης Halifax, HMCS Winnipeg στις 14-15 Οκτωβρίου 2021» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

«Η διέλευση των δύο πολεμικών πλοίων από το Στενό της Ταϊβάν αποδεικνύει τη δέσμευση των ΗΠΑ και των συμμάχων και συνεργατών μας, σε μία ελεύθερη και ανοιχτή περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού» σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Η ένταση μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν έχει κλιμακωθεί το τελευταίο διάστημα μετά τις σοβαρότερες στα χρονικά παραβιάσεις της ζώνης αεράμυνας της νήσου από κινεζικά μαχητικά, περιλαμβανομένων βομβαρδιστικών με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών κεφαλών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καλέσει την Κίνα να τερματίσει τον «επιθετικό εξαναγκασμό» κατά της Ταϊβάν, ενώ η πρόεδρος της νήσου, Τσάι Ινγκ-γουεν, έχει διαμηνύει από πλευράς της ότι η Ταϊβάν δεν θα υποχωρήσει στις πιέσεις της Κίνας και θα υπερασπιστεί το δημοκρατικό της σύστημα.

Οι 23 εκατομμύρια κάτοικοι της Ταϊβάν ζουν υπό τη διαρκή απειλή εισβολής της Κίνας, η οποία θεωρεί το έδαφος ως επαρχία της. Το Πεκίνο απειλεί να προσφύγει στη βία στην περίπτωση που η νήσος ανακηρύξει επισήμως την ανεξαρτησία της.

«Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την εθνική μας άμυνα και να δείχνουμε την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι κανένας δεν μπορεί να αναγκάσει την Ταϊβάν να πάρει τον δρόμο που έχει χαράξει για μας η Κίνα» δήλωσε προ ημερών η Τσάι σε ομιλία της.

Η κινεζική κυβέρνηση αντέδρασε λέγοντας πως η Τσάι Ινγκ-γουεν υποκινεί σε αντιπαράθεση και παραποιεί τα γεγονότα. «Η επιδίωξη της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν κλείνει την πόρτα στον διάλογο», ανακοίνωσε το κινεζικό γραφείο για τις Υποθέσεις της Ταϊβάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ