ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Ενέκριναν και επίσημα οι Πράσινοι τις διαπραγματεύσεις για συνασπισμό «Φανάρι»

Γερμανία: Ενέκριναν και επίσημα οι Πράσινοι τις διαπραγματεύσεις για συνασπισμό «Φανάρι»
AP Photo/Markus Schreiber

Οι Πράσινοι της Γερμανίας έδωσαν και επισήμως το «πράσινο φως» για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στα χρώματα του «φωτεινού σηματοδότη» υπό τον Όλαφ Σολτς.

Οι αντιπρόσωποι στο «μικρό συνέδριο» του κόμματος που διεξήχθη σήμερα, Κυριακή, στο Βερολίνο ψήφισαν υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν, μετά τις αρχικές, διερευνητικές συνομιλίες με τα δύο άλλα κόμματα.

Εφόσον επιτευχθεί τελικά συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, κάτι που ο ηγέτης του SPD και επίδοξος μελλοντικός καγκελάριος, ο Όλαφ Σολτς, ελπίζει ότι θα γίνει πριν από το Χριστούγεννα, θα πρέπει και αυτή να εγκριθεί με ψηφοφορία από τα μέλη των Πρασίνων.

Η σημερινή ψηφοφορία διεξήχθη τρεις εβδομάδες μετά τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου, στην οποία η συντηρητική Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), η παράταξη στην οποία ανήκει η απερχόμενη καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατέγραψε τη χειρότερη επίδοση στην ιστορία της.

Η συνεδρίαση είναι γνωστή ως «μικρό συνέδριο». Αποτελεί όργανο για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την πολιτική του κόμματος μεταξύ των συνεδρίων των Πρασίνων. Δεν υπάρχει ανάλογη διαδικασία σε κανένα άλλο κόμμα της Γερμανίας.

Οι Σοσιαλδημοκράτες ενέκριναν την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων την Παρασκευή, ενώ οι Ελεύθεροι Δημοκράτες αναμένεται να την εγκρίνουν αύριο, Δευτέρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ