ΚΟΣΜΟΣ

Υπερηχητικά όπλα δοκιμάζει η Κίνα κάτω από τη «μύτη» των ΗΠΑ

Υπερηχητικά όπλα δοκιμάζει η Κίνα κάτω από τη «μύτη» των ΗΠΑ
Από πρόσφατη εκτόξευση ρωσικού υπερηχητικού πυραύλου Zircon στα ανοιχτά της θάλασσας του Μπάρεντς Russian Defense Ministry Press Service via AP

Στη δοκιμαστική εκτόξευση υπερηχητικού πυραύλου με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικής κεφαλής προχώρησε μυστικά η Κίνα, σε μία απόδειξη προηγμένων διαστημικών δυνατοτήτων που καταλαμβάνουν εξαπίνης τις Ηνωμένες Πολιτείες και εγείρουν νέα ερωτήματα ως προς το γιατί συχνά υποτιμάται ο κινεζικός στρατιωτικός εκσυγχρονισμός, όπως αναφέρει η εφημερίδα Financial Times, η οποία και αποκαλύπτει τη δοκιμή που έλαβε χώρα τον Αύγουστο.

Επικαλούμενη πέντε πρόσωπα ενήμερα σχετικά, η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει ότι ο υπερηχητικός πύραλος έκανε το γύρο της Γης σε χαμηλή τροχιά προτού αρχίσει την κάθοδο προς τον στόχο του.

Αστόχησε μεν περίπου κατά 32 χιλιόμετρα, αλλά η δοκιμή καταδεικνύει ότι η Κίνα έχει καταγράψει εντυπωσιακή πρόοδο στα υπερηχητικά όπλα και οι ικανότητές της είναι πολύ πιο προηγμένες απ' ότι συνειδητοποιούσαν έως σήμερα οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, αναφέρουν οι εν λόγω πηγές στους FT.

Πάντα σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας, το οπλικό σύστημα τέθηκε σε τροχιά από πύραυλο τύπου «Μεγάλη Πορεία». Οι εκτοξεύσεις τέτοιων πυραύλων γενικά ανακοινώνονται, αλλά η συγκεκριμένη τον Αύγουστο κρατήθηκε μυστική.

Η πρόοδος της Κίνας στο πεδίο των υπερηχητικών όπλων «κατέλαβε εξαπίνης τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών» γράφουν οι Financial Times. «Δεν έχουμε καμία ιδέα πώς το έκαναν αυτό» δήλωσαν πηγές στην εφημερίδα.

Πέραν του Πεκίνου, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και τουλάχιστον άλλες πέντε χώρες είναι γνωστό πως εργάζονται στην υπερηχητική τεχνολογία.

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι, όπως οι παραδοσιακοί βαλλιστικοί πύραυλοι που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, μπορούν να πετάξουν με ταχύτητα υπερπενταπλάσια από αυτή του ήχου.

Όμως οι βαλλιστικοί πύραυλοι πετούν ψηλά έως το Διάστημα και κάνουν ελλειπτική τροχιά για να πλήξουν τους στόχους τους, ενώ αντίθετα οι υπερηχητικοί πύραυλοι μπορούν να πετούν σε χαμηλή τροχιά στην ατμόσφαιρα και δυνητικά να πλήττουν ταχύτερα τους στόχους τους.

Πάνω απ' όλα, οι υπερηχητικοί πύραυλοι μπορούν να κάνουν ελιγμούς -όπως οι πύραυλοι κρουζ, που όμως είναι πολύ πιο αργοί, συχνά υποηχητικοί-, κάτι που καθιστά πολύ πιο δύσκολη την παρακολούθηση και την αντιμετώπισή τους.

Χώρες όπως οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει συστήματα άμυνας για βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ, όμως το κατά πόσον είναι σε θέση να αμυνθούν έναντι υπερηχητικών πυραύλων είναι άγνωστο.

Η Κίνα αναπτύσσει την τεχνολογία επιθετικά, καθώς τη θεωρεί κρίσιμη για να αμυνθεί μπροστά στην αμερικανική πρόοδο στις υπερηχητικές και άλλες τεχνολογίες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Υπηρεσίας Έρευνας του Κογκρέσου (CRS).

Η δοκιμή γίνεται γνωστή ενώ οι αμερικανο-σινικές εντάσεις κλιμακώνονται, με το Πεκίνο να αυξάνει τη στρατιωτική του δραστηριότητα γύρω από την Ταϊβάν, αυτόνομη δημοκρατική νήσο ευθυγραμμισμένη με την Ουάσινγκτον που η Κίνα θεωρεί αποσκιρτήσασα επαρχία της, προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ