ΚΟΣΜΟΣ

Ντέιβιντ Έιμες: Μήνυμα ανεκτικότητας στέλνει συντετριμμένη η οικογένεια του Βρετανού βουλευτή

Ντέιβιντ Έιμες: Μήνυμα ανεκτικότητας στέλνει συντετριμμένη η οικογένεια του Βρετανού βουλευτή
AP Photo/Alastair Grant

Με τη Βρετανία να στέκεται «παγωμένη» μπροστά στη δολοφονία του Ντέιβιντ Έιμες, η οικογένειά του βουλευτή των Τόρις απευθύνει έκκληση προς όλους τους ανθρώπους «να είναι ανεκτικοί» ανεξάρτητα από τη φυλή, τις θρησκευτικές ή τις πολιτικές πεποιθήσεις των άλλων.

«Όποια και αν είναι η φυλή, οι θρησκευτικές ή οι πολιτικές πεποιθήσεις κάποιου, να είστε ανεκτικοί και προσπαθήστε να τον καταλάβετε» αναφέρει η οικογένεια στην ανακοίνωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω της αστυνομία του Λονδίνου.

Οι συγγενείς του Έιμες ευχαρίστησαν επίσης όλον τον κόσμο «για τα θαυμάσια εγκώμιά τους για τον Ντέιβιντ μετά τον σκληρό και βίαιο θάνατό του».

Και ανέφεραν ότι μολονότι είναι συντετριμμένοι από τον χαμό του, «θα ζήσουμε και θα συνεχίσουμε για χάρη αυτού του θαυμάσιου, εμπνευσμένου ανθρώπου».

Βρετανός υπήκοος σομαλικής καταγωγής και ριζοσπαστικοποιημένος ο συλληφθείς

Ο Βρετανός υπήκοος, σομαλικής καταγωγής, Άλι Χάρμπι Άλι, συλληφθείς για τη δολοφονία του Ντέιβιντ Έιμες είχε παρακολουθήσει, αλλά όχι για μεγάλο διάστημα, το εθνικό πρόγραμμα καταπολέμησης της ριζοσπαστικοποίησης, σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο 25χρονος κρατείται βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου και η βρετανική αστυνομία έχει περιθώριο μέχρι την Παρασκευή να τον ανακρίνει.

Τα πρώτα στοιχεία των ερευνών, τις οποίες έχει αναλάβει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, δείχνουν ότι το κίνητρο του νεαρού συνδεόταν πιθανόν με «ισλαμιστικό εξτρεμισμό», σύμφωνα με την αστυνομία.

Σύμφωνα με το BBC, ο ύποπτος είναι Βρετανός υπήκοος, σομαλικής καταγωγής και ονομάζεται Άλι Χάρμπι Άλι.

Στη συνοικία Κέντις Τάουν, στα βόρεια προάστια του Λονδίνου, οι αστυνομικοί έστησαν μια τέντα έξω από ένα διώροφο σπίτι με κόκκινα τούβλα και το ερεύνησαν εξονυχιστικά. Πολλά βρετανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι αυτό είναι το σπίτι, στο οποίο κατοικούσε ο συλληφθείς.

«Η αστυνομία βρίσκεται εδώ από την Παρασκευή» είπε κάτοικος στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Γνωρίζουμε την οικογένεια, είναι αξιαγάπητοι άνθρωποι» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «έχουν τρεις γιους».

Ένας 47χρονος κάτοικος της περιοχής, ο Μπέντζαμιν, δήλωσε «έκπληκτος» από τις έρευνες στη συνοικία, την οποία χαρακτήρισε «πολύ, πολύ ήσυχη».

Ο Συντηρητικός βουλευτής Ντέιβιντ Έιμες, 69 ετών, πατέρας πέντε παιδιών, μιλούσε με ψηφοφόρους της περιφέρειάς του σε μια εκκλησία στο Λι-ον-Σι, περίπου 60 χιλιόμετρα από το Λονδίνο, όταν δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι, λίγο μετά το μεσημέρι της Παρασκευής.

Ο 25χρονος που συνελήφθη την Παρασκευή είχε παρακολουθήσει πριν από πολλά χρόνια το πρόγραμμα Prevent, η συμμετοχή στο οποίο είναι εθελοντική.

Στο εν λόγω πρόγραμμα κατευθύνονται άτομα που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί ή διατρέχουν κίνδυνο να ριζοσπαστικοποιηθούν. Δεν το παρακολουθούσε τακτικά όμως, ενώ ουδέποτε θεωρήθηκε «άτομο ενδιαφέροντος» για την υπηρεσία εθνικής ασφάλειας.

Οι Αρχές θεωρούν ότι ο Άλι έδρασε μόνος του. Ενδέχεται να είχε «εμπνευστεί» την πράξη του από τους Αλ Σεμπάμπ, τους ισλαμιστές της Σομαλίας που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

«Είχε κλείσει ραντεβού» με τον βουλευτή

Ο πατέρας του Άλι, ο Χάρμπι Άλι Κουλάνε, πρώην σύμβουλος του πρωθυπουργού της Σομαλίας, επιβεβαίωσε στην εφημερίδα Sunday Times ότι ο γιος του είναι υπό κράτηση και δήλωσε ότι αυτό «τον πληγώνει».

Ο Τζον Λαμπ, τοπικός σύμβουλος, αφηγήθηκε στα βρετανικά μέσα ότι ο νεαρός άνδρας περίμενε υπομονετικά τη σειρά του στην εκκλησία ενώ ο βουλευτής μιλούσε με άλλους ψηφοφόρους. Όταν ήρθε η σειρά του, ρίχτηκε επάνω του και τον μαχαίρωσε πολλές φορές.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, ο Άλι είχε κλείσει ραντεβού με τον βουλευτή μία εβδομάδα νωρίτερα.

Από την Παρασκευή, πολλοί άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας, αφήνουν λουλούδια και συλλυπητήρια μηνύματα στο σημείο της τραγωδίας.

Αύριο, Δευτέρα, το απόγευμα η Βουλή των Κοινοτήτων, μέλος της οποίας ήταν ο Έιμες από το 1983, θα τηρήσει ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του.

Οι βουλευτές θα πάρουν στη συνέχεια τον λόγο για να τον αποχαιρετίσουν και, όταν τελειώσουν οι ομιλίες, θα κατευθυνθούν, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Βουλής, στην Εκκλησία Σεντ Μάργκαρετ, δίπλα στο αββαείο του Γουεστμίνστερ, όπου θα τελεστεί μια λειτουργία στη μνήμη του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ