ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Έγκριση και από τους Φιλελεύθερους των διαπραγματέυσεων για συνασπισμό «Φανάρι»

Γερμανία: Έγκριση και από τους Φιλελεύθερους των διαπραγματέυσεων για συνασπισμό «Φανάρι»
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το «πράσινο φως» για τη συμμετοχή του κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) σε επίσημες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και τους Πράσινους έδωσαν τη Δευτέρα τα αρμόδια κομματικά όργανα. Με την συγκατάθεση και του FDP ανοίγει πλέον ο δρόμος για συνομιλίες στη Γερμανία, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες.

Η απόφαση στο FDP ελήφθη πρώτα από το Προεδρείο του κόμματος και κατόπιν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την Εκτελεστική Επιτροπή. Ο αρχηγός του FDP Κρίστιαν Λίντνερ είχε ήδη χθες το βράδυ προεξοφλήσει όχι μόνο την απόφαση του κόμματός του αλλά και την επιτυχία των διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσουν, καθώς, όπως είπε, «η αποτυχία δεν είναι επιλογή εδώ». Σημείωσε μάλιστα ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να σχηματιστεί το συντομότερο δυνατό.

Το SPD και οι Πράσινοι είχαν ήδη από τις προηγούμενες ημέρες εγκρίνει την εισήγηση των ηγεσιών τους για συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις για συνασπισμό «φωτεινού σηματοδότη».

Συγκεκριμένα, οι αντιπρόσωποι στο «μικρό συνέδριο» των Πρασίνων που διεξήχθη χθες, Κυριακή, στο Βερολίνο ψήφισαν υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν, μετά τις αρχικές, διερευνητικές συνομιλίες με τα δύο άλλα κόμματα.

Ο Διευθυντής των Πρασίνων, Μίχαελ Κέλνερ, ζητώντας από τους 99 Συνέδρους να δώσουν τη συγκατάθεσή τους στην ηγεσία, τόνισε ότι οι διερευνητικές δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης και, επομένως, δεν έχουν συζητηθεί ακόμη όλες οι λεπτομέρειες μιας προγραμματικής συμφωνίας.

Εφόσον επιτευχθεί τελικά συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, κάτι που ο ηγέτης του SPD και επίδοξος μελλοντικός καγκελάριος, ο Όλαφ Σολτς, ελπίζει ότι θα γίνει πριν από το Χριστούγεννα, θα πρέπει και αυτή να εγκριθεί με ψηφοφορία από τα μέλη των Πρασίνων.

Οι Σοσιαλδημοκράτες ενέκριναν την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων την Παρασκευή.

Το υπουργείο Οικονομικών «μήλον της Έριδος» μεταξύ Πράσινων και FDP

Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών μιας κυβέρνησης συνασπισμού «φωτεινού σηματοδότη» μεταξύ Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Πρασίνων και Φιλελεύθερων (FDP) αναδεικνύεται ήδη σε σημείο αντεκδίκησης ανάμεσα στους πιθανούς εταίρους.

Παρότι όλοι οι αρχηγοί επιμένουν ότι οι διαπραγματεύσεις τους δεν αφορούν για την ώρα τα πρόσωπα, αλλά μόνο την ουσία των πολιτικών, ο αρχηγός του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ άφησε χθες το βράδυ να εννοηθεί ότι το κόμμα του ενδιαφέρεται για το συγκεκριμένο υπουργείο. «Για μένα το σημαντικό είναι ένα: ο κάθε ένας από τους εταίρους πρέπει να μπορεί να έχει επιρροή. Υπάρχει η Καγκελαρία, υπάρχει το υπουργείο Οικονομικών, υπάρχει το νέο υπουργείο Κλίματος. Και είμαι της άποψης ότι κάθε εταίρος θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει διαμορφωτικά», δήλωσε ο κ. Λίντνερ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η συζήτηση για την κατανομή των υπουργείων δεν θα πρέπει να γίνεται δημόσια. Προηγουμένως, ο αντιπρόεδρος του κόμματός του, Βόλφγκανγκ Κουμπίκι και ο Γενικός Διευθυντής της Κ.Ο. Μάρκο Μπούσμαν είχαν ταχθεί ευθέως υπέρ της ανάληψης του υπουργείου Οικονομικών από τον αρχηγό τους. Επιπλέον, υψηλόβαθμο στέλεχος του FDP φέρεται να δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι με το αποτέλεσμα των διερευνητικών συνομιλιών, όλα οδηγούν τον Κρίστιαν Λίντνερ στο υπουργείο Οικονομικών.

Από την πλευρά τους ωστόσο και οι Πράσινοι εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για το υπουργείο. Ο συμπρόεδρος Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών είναι «πολύ σημαντικό» και ότι το κόμμα του έχει πολύ διαφορετικές θέσεις στα δημοσιονομικά από το FDP. «Δεν βοηθά όμως να μπαίνουμε σε εικασίες περί προσώπων. Είναι θέμα εντιμότητας, αλλά και πολιτικής οξυδέρκειας», σημείωσε.

Η αναφορά όμως του Κρίστιαν Λίντνερ στην προοπτική ίδρυσης νέου υπουργείου για το Κλίμα προκάλεσε πάντως την αντίδραση του συμπροέδρου του SPD Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς. «Δεν συζητούμε τώρα για το πώς θα κοπεί και θα ραφτεί κάθε υπουργείο. Και περιμένω ότι θα κάνουμε αυτό που έχουμε πει, θα μιλήσουμε πρώτα για την ουσία», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ