ΚΟΣΜΟΣ

Δημοτικές εκλογές Ιταλία: Στην Κεντροαριστερά «ανήκουν» Ρώμη και Τορίνο, «αβέβαιη» η Τεργέστη

Δημοτικές εκλογές Ιταλία: Στην Κεντροαριστερά «ανήκουν» Ρώμη και Τορίνο, «αβέβαιη» η Τεργέστη
Ο κεντροαριστερός Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι είναι ο νέος δήμαρχος της Ρώμης AP Photo/Gregorio Borgia

Τη νίκη της Κεντροαριστεράς στις δημοτικές κάλπες της Ρώμης και του Τορίνο επιβεβαιώνουν οι πρώτες προβολές επί πραγματικών ψήφων στην Ιταλία. Προβάδισμα του κεντροδεξιού υποψηφίου στην Τεργέστη.

Στη Ρώμη, ο κεντροαριστερός υποψήφιος και πρώην υπουργός Οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι εξασφαλίζει το 59% των ψήφων, βάσει των προβολών που μετέδωσε η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai.

Ο κεντροδεξιός αντίπαλός του Ενρίκο Μικέτι δεν ξεπερνά το 41%.

Βασικής σημασίας για τον Γκουαλτιέρι αποδείχθηκε και η υποστήριξη εκ μέρους του επικεφαλής των Πέντε Αστέρων και πρώην πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, αλλά και του κεντρώου υποψήφιου Κάρλο Καλέντα, ο οποίος στον πρώτο γύρο είχε λάβει ποσοστό 19,8%.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και για να αυξήσουμε τη συμμετοχή των πολιτών στις μεγάλες επιλογές που πρέπει να γίνουν. Ζητώ από τις οικονομικές και επιχειρηματικές δυνάμεις της Ρώμης να υπογράψουμε ένα νέο σύμφωνο για την ανάπτυξη» δήλωσε ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι.

Στο Τορίνο, οι πρώτες προβολές επιβεβαιώνουν τη νίκη του κεντροαριστερού Στέφανο Λο Ρούσο επί τους συντηρητικού υποψηφίου, Πάολο Νταμιλάνο, με σχεδόν 20 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά.

Σε ό,τι αφορά την Τεργέστη, ο κεντροδεξιός Ρομπέρτο Ντιπιάτσα, σύμφωνα με τις προβολές της Rai βρίσκεται στο 51,2%, ενώ ο κεντροαριστερός Φραντσέσκο Ρούσο, ακολουθεί με το 48,8%.

Αν επιβεβαιωθούν τα μέχρι τώρα στοιχεία, η κεντροαριστερά θα κερδίσει σε πέντε από τις έξι μεγαλύτερες πόλεις -πρωτεύουσες περιφερειών- στις οποίες χθες και σήμερα, Δευτέρα, διεξήχθησαν δημοτικές εκλογές.

Πριν από 15 ημέρες, στον πρώτο γύρο το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, με τη συνεργασία των Πέντε Αστέρων είχε κερδίσει στην Μπολόνια και στη Νάπολη, ενώ στο Μιλάνο είχε επανεκλεγεί ο επίσης κεντροαριστερός απερχόμενος δήμαρχος Μπέπε Σάλα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ