ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν και Μπους αποχαιρετούν τον «σπουδαίο πατριώτη» Κόλιν Πάουελ

Μπάιντεν και Μπους αποχαιρετούν τον «σπουδαίο πατριώτη» Κόλιν Πάουελ
P Photo/Kenneth Lambert

Ο στρατηγός Κόλιν Πάουελ, πρώην υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών επί Τζορτζ Ο.Μπους και πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενσάρκωνε «τα ύψιστα ιδανικά της διπλωματίας και του στρατού», δηλώνει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

«Πατριώτης και παιδί μεταναστών, ενσάρκωνε τα υψηλότερα ιδανικά της διπλωματίας και του στρατού. Ήταν πάνω από όλα αφοσιωμένος στη δύναμη και την ασφάλεια του έθνους μας» αναφέρει ο Τζο Μπάιντεν σε ανακοίνωσή του για το θάνατο του Κόλιν Πάουελ σε ηλικία 84 ετών από επιπλοκές του κορωνοϊού.

Ήταν «ένας πατριώτης απαράμιλλης τιμής και αξιοπρέπειας» αλλά και «ένας αγαπητός φίλος» επισημαίνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι «είχε θέσει επανειλημμένα τη χώρα πάνω από τον εαυτό του, πάνω από κόμματα, πάνω από ο,τιδήποτε άλλο» και «με αυτό κέρδισε τον σεβασμό του αμερικανικού λαού» σημειώνει.

Διαβάστε επίσης

Κόλιν Πάουελ: Η ζωή του στρατηγού και πολιτικού που σημαδεύτηκε από την εισβολή στο Ιράκ

Ο Κόλιν Πάουελ είχε αποστασιοποιηθεί από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα από το 2008, υποστηρίζοντας τις υποψηφιότητες του Μπαράκ Ομπάμα, της Χίλαρι Κλίντον, και στη συνέχεια του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος του είπε ότι του είναι «αιώνια ευγνώμων».

«Σπάζοντας επανειλημμένα φυλευτικούς φραγμούς, ανοίγοντας νέους ορίζοντας σε άλλους να ακολουθήσουν, αφοσίωσε όλη του τη ζωή επενδύοντας στην επόμενη γενιά ηγετών» τονίζει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Τζορτζ Ο.Μπους αποτίει φόρο τιμής σε έναν «σπουδαίο υπηρέτη του κράτους»

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ουόκερ Μπους απέτισε φόρο τιμής στον Κόλιν Πάουελ, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επί προεδρίας του, υπογραμμίζοντας ότι ήταν «ένας σπουδαίος υπηρέτης του κράτους».

«Πολλοί πρόεδροι βασίστηκαν στην κρίση και την εμπειρία του στρατηγού Πάουελ. Ήταν ιδιαίτερα σεβαστός στη χώρα και στο εξωτερικό» ανέφερε ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος.

Ο πρώτος Αφροαμερικανός που έγινε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, προτού γίνει επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην κυβέρνηση του Τζορτζ Ο. Μπους, διορίστηκε σε ανώτατα αξιώματα από τρεις Ρεπουμπλικάνους προέδρους.

Ο Κόλιν Πάουελ, που είχε τραυματιστεί στο Βιετνάμ, θήτευσε ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας υπό τον πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν από το 1987 έως το 1989. Ως στρατηγός, ήταν αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων υπό τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Κόλπο το 1991.

Μετριοπαθής Ρεπουμπλικανός και ρεαλιστής, ο Πάουελ είχε σκεφθεί να κατέβει ως υποψήφιος για να γίνει ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος το 1996 αλλά οι ανησυχίες της συζύγου του, της Άλμα, για την ασφάλειά του τον έκαναν να επανεξετάσει τα σχέδιά του. Το 2008 αψήφησε το κόμμα του, εκφράζοντας την υποστήριξή του προς τον Δημοκρατικό Μπαράκ Ομπάμα, που έγινε ο πρώτος Αφροαμερικανός που εξελέγη στον Λευκό Οίκο.

Συνηγορώντας υπέρ του πολέμου στο Ιράκ, ο Πάουελ είχε εκφωνήσει στις 5 Φεβρουαρίου 2003 ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μια μακρά ομιλία για τα όπλα μαζικής καταστροφής που υποτίθεται ότι είχε στην κατοχή του το Ιράκ, επιχειρήματα που είχαν χρησιμεύσει για να δικαιολογηθεί η εισβολή στο Ιράκ.

Παραδέχθηκε αργότερα πως η παρουσίαση έβριθε ανακριβειών και διαστρέβλωνε πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών που είχαν δώσει άλλοι στην κυβέρνηση Μπους και ήταν «μία κηλίδα», η οποία θα είναι «πάντα ένα μέρος του απολογισμού του».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ