ΚΟΣΜΟΣ

Σύμπραξη με τον Μπιλ Γκέιτς για πράσινες επενδύσεις αξίας 475 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε το Λονδίνο

Σύμπραξη με τον Μπιλ Γκέιτς για πράσινες επενδύσεις αξίας 475 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε το Λονδίνο
Φωτογραφία αρχείου EPA

Τη συνεργασία του Λονδίνου με τον Μπιλ Γκέιτς, ύψους 400 εκατ.λιρών με στόχο την ενίσχυση των πράσινων επενδύσεων σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον δεσμευόμενος να «αυξήσει γρήγορα» τις νέες καθαρές τεχνολογίες.

Το πρόγραμμα του Γκέιτς, σύμφωνα με το Bloomberg, εστιάζει σε τέσσερις τεχνολογικούς τομείς: πράσινο υδρογόνο, μακροπρόθεσμη αποθήκευση ενέργειας, βιώσιμα καύσιμα και συστήματα για τη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα απευθείας από τον αέρα.

«Υπάρχουν πολλές μικρές εταιρείες που καινοτομούν με καλύτερες τεχνολογίες για να πετύχουν αυτά τα πράγματα», δήλωσε ο Γκέιτς σε μια Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για τις Επενδύσεις που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, στην παρουσία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

«Χρειάζονται επενδύσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που σήμερα είναι πολύ ακριβές για την καταναλωτική αγορά», τόνισε ο Γκέιτς για να προσθέσει πως θα συνεργαστεί με το Ηνωμένο Βασίλειο για να προσδιορίσει ποια έργα θα πρέπει να υποστηριχθούν και ότι αναμένει ότι τουλάχιστον ένα από τα έργα θα είναι έτοιμο να αναπτυχθεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

«Θα τα αναβαθμίσουμε και θα μειώσουμε το κόστος, ώστε να τα φέρουμε στο ίδιο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα με την ηλιακή και την χερσαία αιολική ενέργεια, και ώστε να μπορούν να αναβαθμιστούν για τη μείωση των εκπομπών», δήλωσε.

Η κυβέρνηση Τζόνσον δήλωσε ότι η σύμπραξη ύψους 400 εκατομμυρίων λιρών θα ενισχύσει τις επενδύσεις σε πράσινη τεχνολογία σε ολόκληρη τη χώρα, μεταξύ άλλων σε τομείς όπως το πράσινο υδρογόνο, η μακροπρόθεσμη αποθήκευση ενέργειας, τα βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα και η απευθείας δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα στον αέρα.

Η συμφωνία έρχεται μόλις δύο εβδομάδες πριν οι παγκόσμιοι ηγέτες συναντηθούν στη Γλασκώβη για τις παγκόσμιες συνομιλίες για το κλίμα γνωστές ως COP 26. Σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο Μπόρις Τζόνσον προανήγγειλε η σύνοδος κορυφής θα ήταν «εξαιρετικά σκληρή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ