ΚΟΣΜΟΣ

Λόιντ Όστιν από το Κίεβο: Η Ρωσία δεν μπορεί να μπλοκάρει το δρόμο της Ουκρανίας προς το ΝΑΤΟ

Λόιντ Όστιν από το Κίεβο: Η Ρωσία δεν μπορεί να μπλοκάρει το δρόμο της Ουκρανίας προς το ΝΑΤΟ
Από την υποδοχή του Αμερικανού υπουργού Άμυνας στο Κίεβο Gleb Garanich/Pool Photo via AP

Καμία τρίτη χώρα δεν έχει δικαίωμα βέτο στις φιλοδοξίες της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, διαμήνυσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, «δείχνοντας» την Ρωσία, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Κίεβο.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σχετικά με τις ρωσικές αντιρρήσεις ως προς την ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία, ο Λόιντ Όστιν απάντησε:

«Καμία τρίτη χώρα δεν έχει δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις που αφορούν στην συμμετοχή στο ΝΑΤΟ. Η Ουκρανία, όπως με ακούσατε να λέω νωρίτερα, έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για τη δική της μελλοντική εξωτερική πολιτική και αναμένουμε ότι θα είναι σε θέση να το πράξει αυτό χωρίς καμία εξωτερική παρέμβαση».

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δήλωσε, επίσης, ότι η Ρωσία ξεκίνησε τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία και αποτελεί εμπόδιο στην ειρηνική επίλυσή της.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που είχε εκδόσει το αμερικανικό Πεντάγωνο, ζητούμενο της επίσκεψης του Λόιντ Όστιν στην Ουκρανία, καθώς και την Γεωργία, είναι να διαβεβαιώσει τις δύο χώρες ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτή.

«Ο Λόιντ Όστιν θα τονίσει τόσο στη Γεωργία, όσο και στην Ουκρανία, ότι υπάρχει μία ανοιχτή πόρτα στο ΝΑΤΟ και θα ενθαρρύνει τις δύο χώρες, για να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές, ώστε να είναι ποιοτικά κατάλληλες για την ένταξή τους, στην αμυντική συμμαχία» ανέφερε η ανακοίνωση.

Ο Λόιντ Όστιν θα λάβει επίσης μέρος στην πρώτη διάσκεψη των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ με φυσική παρουσία από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ