ΚΟΣΜΟΣ

«Επιχείρηση» επιρροής στην Αφρική από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

«Επιχείρηση» επιρροής στην Αφρική από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Με αναφορές σε ένοχο και αιματοβαμμένο αποικιοκρατικό παρελθόν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε εκ νέου τα βέλη του κατά της Γαλλίας μιλώντας από την Ανγκόλα, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στην Αφρική με ζητούμενο την ενίσχυση της τουρκικής επιρροής.

Υποσχόμενος μία «αμοιβαία επωφελή σχέση», o Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία προωθεί τις σχέσεις της με τις αφρικανικές χώρες «στη βάση μιας ισότιμης συνεργασίας, επωφελούς και για τις δύο πλευρές, στο πλαίσιο του αλληλοσεβασμού».

«Εμείς στην Τουρκία αποδίδουμε μεγάλη σημασία και αξία στη στενή σχέση που διατηρούμε με την αφρικανική ήπειρο» δήλωσε χθες, Δευτέρα, το βράδυ ο Ερντογάν μιλώντας σε επιχειρηματίες στην Ανγκόλα, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

«Επιθυμούμε να προωθήσουμε τις σχέσεις αυτές στη βάση μιας ισότιμης συνεργασίας, επωφελούς και για τις δύο πλευρές, στο πλαίσιο του αλληλοσεβασμού» συνέχισε.

Λίγο νωρίτερα σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο της Ανγκόλας, που μεταδόθηκε από τον δικτυακτό τόπο της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν δήλωνε ότι «η τύχη της ανθρωπότητας δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφεθεί στο έλεος μιας χούφτας χωρών που κέρδισαν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Το να αγνοούνται οι εκκλήσεις για αλλαγή είναι άδικο προς την Αφρική» είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η χώρα του δεν φέρει καμία «κηλίδα» ιμπεριαλισμού ή αποικιοκρατίας.

Στη διάρκεια συνομιλίας με τον ομόλογό του της Ανγκόλας, Ζοάο Λουρένσο, ο Ερντογάν εξήρε την τουρκική βιομηχανία φυσικού αερίου, ενώ υπογράμμισε ότι «θα χαρεί να μοιραστεί την εμπειρία της».

Ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται σήμερα, Τρίτη, στο Τόγκο και επόμενος σταθμός του είναι η Νιγηρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ