ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Αρχίζει την Πέμπτη η επίσημη διαπραγμάτευση για συνασπισμό «Φανάρι»

Γερμανία: Αρχίζει την Πέμπτη η επίσημη διαπραγμάτευση για συνασπισμό «Φανάρι»
AP Photo/Markus Schreiber

To απόγευμα της Πέμπτης «ανοίγει» στη Γερμανία η επίσημη διαπραγμάτευση μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελελυθερων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στα χρώματα του «φωτεινού σηματοδότη» υπό τον Όλαφ Σολτς.

Συνολικά 22 ομάδες εργασίας πρόκεται να «σηκώσουν» τη διαπραγμάτευση, όπως αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) και είχε προηγουμένως μεταδώσει και ο Δημοσιογραφικός Όμιλος Funke.

Μέχρι πρότινος, το SPD, οι Πράσινοι και το FDP διεξήγαγαν διερευνητικές συνομιλίες προκειμένου να εντοπίσουν τα κοινά σημεία και τις διαφορές τους χωρίς όμως να δεσμεύονται για την έναρξη συνομιλιών για σχηματισμό τρικομματικής κυβέρνησης.

Στις επικείμενες διαπραγματεύσεις συνασπισμού, οι εταίροι έχουν πλέον ως σταθερό στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, με τον Όλαφ Σολτς να έχει εκφράσει αισιοδοξία πως θα έχει αναδυθεί «λευκός καπνός» πριν τα Χριστούγεννα.

Μετά το SPD και τους Πράσινους, το FDP ψήφισε επίσης χθες, Δευτέρα, υπέρ της έναρξης εντατικών συνομιλιών για τον σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης «φωτεινού σηματοδότη» σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Η συμπρόεδρος των Πρασίνων είχε δηλώσει νωρίτερα σήερα πως οι επίσημες διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν «στο τέλος της εβδομάδας», μιλώντας σε εκπομπή του δεύτερου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ZDF.

«Μήλον της Έριδος» μεταξύ Πράσινων και FDP το υπουργείο Οικονομικών

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη αναδειχθεί σε «Μήλον της Έριδος» μεταξύ Πράσινων και Φιλελεύθερων.

Παρότι όλοι οι αρχηγοί επιμένουν ότι οι διαπραγματεύσεις τους δεν αφορούν για την ώρα τα πρόσωπα, αλλά μόνο την ουσία των πολιτικών, ο αρχηγός του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι το κόμμα του ενδιαφέρεται για το συγκεκριμένο υπουργείο.

«Για μένα το σημαντικό είναι ένα: Ο κάθε ένας από τους εταίρους πρέπει να μπορεί να έχει επιρροή. Υπάρχει η Καγκελαρία, υπάρχει το υπουργείο Οικονομικών, υπάρχει το νέο υπουργείο Κλίματος. Και είμαι της άποψης ότι κάθε εταίρος θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει διαμορφωτικά», δήλωσε ο κ. Λίντνερ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η συζήτηση για την κατανομή των υπουργείων δεν θα πρέπει να γίνεται δημόσια.

Προηγουμένως, ο αντιπρόεδρος του κόμματός του, Βόλφγκανγκ Κουμπίκι και ο Γενικός Διευθυντής της Κ.Ο. Μάρκο Μπούσμαν είχαν ταχθεί ευθέως υπέρ της ανάληψης του υπουργείου Οικονομικών από τον αρχηγό τους. Επιπλέον, υψηλόβαθμο στέλεχος του FDP φέρεται να δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι με το αποτέλεσμα των διερευνητικών συνομιλιών, όλα οδηγούν τον Κρίστιαν Λίντνερ στο υπουργείο Οικονομικών.

Από την πλευρά τους ωστόσο και οι Πράσινοι εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για το υπουργείο. Ο συμπρόεδρος Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών είναι «πολύ σημαντικό» και ότι το κόμμα του έχει πολύ διαφορετικές θέσεις στα δημοσιονομικά από το FDP. «Δεν βοηθά όμως να μπαίνουμε σε εικασίες περί προσώπων. Είναι θέμα εντιμότητας, αλλά και πολιτικής οξυδέρκειας», σημείωσε.

Η αναφορά όμως του Κρίστιαν Λίντνερ στην προοπτική ίδρυσης νέου υπουργείου για το Κλίμα προκάλεσε πάντως την αντίδραση του συμπροέδρου του SPD Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς. «Δεν συζητούμε τώρα για το πώς θα κοπεί και θα ραφτεί κάθε υπουργείο. Και περιμένω ότι θα κάνουμε αυτό που έχουμε πει, θα μιλήσουμε πρώτα για την ουσία», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ