ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός – Βραζιλία: Υπόλογος για μαζική δολοφονία ο Μπολσονάρου; Τι αποκαλύπτει έγγραφο - φωτιά

Κορωνοϊός – Βραζιλία: Υπόλογος για μαζική δολοφονία ο Μπολσονάρου; Τι αποκαλύπτει έγγραφο - φωτιά
AP Photo/Eraldo Peres

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρου θα βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες για σειρά εγκλημάτων όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα του, σύμφωνα με προσχέδιο μεγάλης εσωτερικής έρευνας που διέρρευσε. 

Η έκθεση προέκυψε μετά από εξάμηνη έρευνα και αποκάλυψε πλήθος σκανδάλων και περιπτώσεις διαφθοράς στην κυβέρνηση Μπολσονάρου εν μέσω πανδημίας.

Ο πρόεδρος της χώρας κατηγορείται μεταξύ άλλων ότι δεν κατάφερε να ελέγξει τον την πανδημία με αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 600.000 Βραζιλιάνων.

Αποσπάσματα που διέρρευσαν στα μέσα ενημέρωσης δείχνουν ότι η επιτροπή που διεξάγει την έρευνα κατηγορεί τον Μπολσονάρου για συνολικά εννέα αδικήματα. Σε πρώτη φάση η έκθεση σύστηνε ο πρόεδρος να κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία και γενοκτονία εναντίον ιθαγενών πληθυσμών.

Όμως πλέον αυτές οι συστάσεις έχουν αφαιρεθεί από την έκθεση των 1.200 σελίδων, η οποία απαιτεί κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, πλαστογραφία εγγράφων και υποκίνηση εγκλήματος.

Το προσχέδιο έκθεσης πρέπει ακόμη να ψηφιστεί από την επιτροπή της Γερουσίας της χώρας όπου θα μπορούσε να ασκηθεί βέτο και να τροποποιηθεί. Στο μεταξύ, ακόμα και αν εγκριθεί, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε ποινικές κατηγορίες.

Ο Μπολσονάρου έχει απορρίψει την έρευνα της επιτροπής λέγοντας ότι τα κίνητρά της είναι πολιτικά.

Σημειώνεται ότι κατά καιρούς ο Μπολσονάρου έχει στραφεί κατά των lockdown, των μασκών αλλά και των εμβολίων.

Τον περασμένο Μάρτιο, είπε στους Βραζιλιάνους «να σταματήσουν να γκρινιάζουν» για τον κορωνοϊό, μια μέρα αφότου η χώρα είδε ρεκόρ αύξησης των θανάτων σε διάστημα 24 ωρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ