ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: «Εργαστήριο» μεταλλάξεων ο οργανισμός 47χρονης - Ήταν θετική στον ιό για ένα έτος

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: «Εργαστήριο» μεταλλάξεων ο οργανισμός 47χρονης -  Ήταν θετική στον ιό για ένα έτος
INTIME / ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Μια σπάνια περίπτωση ασθενούς που είχε συμπτώματα επί έναν ολόκληρο χρόνο μετά τη νόσησή της από κορωνοϊό, κατεγράφη στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για μια γυναίκα 47 ετών, που ανήκει στην κατηγορία των ανοσοκατεσταλμένων καθώς στο παρελθόν είχε υποβληθεί σε επιτυχή αντικαρκινική θεραπεία για λέμφωμα.

Η 47χρονη γυναίκα αποτελεί σύμφωνα με τους επιστήμονες την πιο μακρόχρονη περίπτωση Covid-19 που έχει καταγραφεί έως τώρα διεθνώς.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη λοιμωξιολόγο δρα Βερονίκ Νούσενμπλατ του Εργαστηρίου Κλινικής Ανοσολογίας και Μικροβιολογίας των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το «Science», ανέφεραν ότι η τόσο παρατεταμένη λοίμωξη μετέτρεψε τον οργανισμό της ασθενούς σε «εργαστήριο» μεταλλάξεων. Μεταξύ άλλων, βρήκαν στην ασθενή μία ασυνήθιστη μετάλλαξη πέρα από την πρωτεΐνη-ακίδα του ιού.

Συνέχισε να χρειάζεται χορήγηση οξυγόνου

Η ασθενής είχε αρχικά αρρωστήσει και χρειάστηκε να νοσηλευτεί την άνοιξη του 2020. Αντί, όμως, να αναρρώσει στην πορεία, μολονότι περνούσαν οι μήνες, συνέχισε να χρειάζεται χορήγηση οξυγόνου στο σπίτι της, πλέον, καθώς συνέχισε να έχει δύσπνοια και βήχα. Μερικές φορές ένιωθε καλύτερα και άλλες χειρότερα.

Τα διαδοχικά τεστ Covid-19 έδειχναν ότι ήταν θετική στον κορωνοϊό, αν και οριακά. Η περιπέτειά της, που κράτησε σχεδόν ένα έτος, αποτέλεσε μία μοναδική περίπτωση μελέτης για το πόσο μπορεί να διαρκέσει μία λοίμωξη Covid-19 και πώς ο ιός μπορεί να εξελιχθεί μέσα στο σώμα ενός ασθενούς.

Η γυναίκα είχε κάνει επιτυχή επιθετική αντικαρκινική ανοσοθεραπεία (CART-T cell) προ τριετίας για το λέμφωμά της, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μείνει με πολύ λίγα ανοσοκύτταρα Β και, κατά συνέπεια, το ανοσοποιητικό σύστημά της δεν λειτουργούσε σωστά. Η ασθενής είχε στη συνέχεια μολυνθεί από ένα από τα αρχικά στελέχη του κορονοϊού, το οποίο έως τις αρχές του 2021 δεν κυκλοφορούσε πια.

Τα συμπτώματα υποχώρησαν στη δεύτερη νοσηλεία

Τελικά, μετά από μία δεύτερη νοσηλεία και περαιτέρω θεραπεία με ρεμδεσιβίρη και πλάσμα αίματος αναρρωσάντων, οι πνεύμονές της βελτιώθηκαν και η φλεγμονή υποχώρησε. Τα επόμενα διαδοχικά τεστ Covid-19 ήταν αρνητικά και τα συμπτώματά της είχαν υποχωρήσει σημαντικά, με αποτέλεσμα η δρ Νούσενμπλατ να πειστεί ότι η λοίμωξη είχε πια «καθαρίσει».

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι οι θεραπείες που οδηγούν σε μείωση των κυττάρων Β μπορεί να οδηγήσουν σε παρατεταμένη νόσο Covid-19 και κατ’ επέκταση σε διευκόλυνση της εξέλιξης και μετάλλαξης του κορωνοϊού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ