ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία - Κορωνοϊός: «Εναλλακτικό» lockdown με ημέρες αργίας ενώπιον «έκρηξης» της πανδημίας

Ρωσία - Κορωνοϊός: «Εναλλακτικό» lockdown με ημέρες αργίας ενώπιον «έκρηξης» της πανδημίας
AP Photo/Pavel Golovkin

Με την Ρωσία να καταγράφει αλλεπάλληλα ρεκόρ θανάτων λόγω της Covid-19, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε πρόταση καθιέρωσης στην χώρα ημερών αργίας από τις 30 Οκτωβρίου έως την 7η Νοέμβριου προς αναχαίτιση του νέου πανδημικού κύματος.

Το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκε νέο ρεκόρ στους ημερήσιους θανάτους από επιπλοκές του κορωνοϊού, οι οποίοι ανήλθαν σε 1.028, ενώ παράλληλα καταγράφηκαν 34.073 νέες μολύνσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης.

Υπό το φως της κατάστασης, ο Πούτιν έδωσε το «πράσινο φως» σε πρόταση που κατέθεσε η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης αρμόδια για την Υγεία, Τατιάνα Γκόλικοβα, για την κήρυξη εβδομάδας αργίας σε όλη τη χώρα την περίοδο από τις 30 Οκτωβρίου ως τις 7 Νοεμβρίου.

«Αυτή τη στιγμή είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ανακόψουμε την κορύφωση του νέου κύματος της πανδημίας» δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης, προσθέτοντας ως προς τις ημέρες αργίες ότι δεν θα έχει μισθολογική επίπτωση.

Ο μισθός πρέπει να διατηρηθεί, είπε ο Πούτιν και συμφώνησε στο να δοθεί στις περιοχές το δικαίωμα να καθιερώσουν πρόσθετες μέρες αργίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και μάλιστα από τις 23 Οκτωβρίου.

Στο παρελθόν ο Πούτιν είχε κηρύξει αρκετές φορές αργίες προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία. Ο Ρώσος πρόεδρος πάντα προτιμούσε το μέτρο αυτό, που έχει στόχο να περιορίζεται η κυκλοφορία των ανθρώπων, αντί να επιβάλει lockdown, που είναι αντιδημοφιλή και ενδέχεται να πλήξουν τη ρωσική οικονομία.

Ωστόσο το Κρεμλίνο, το οποίο μέχρι στιγμής επέτρεπε στις επαρχίες να αποφασίζουν μόνες τους τα υγειονομικά μέτρα που θα υιοθετούν, φαίνεται πλέον αποφασισμένο να δράσει μπροστά στην νέα «έκρηξη» των κρουσμάτων.

Η επιδημιολογική κατάσταση που σχετίζεται με την διασπορά της Covid-19 και τις άλλες εποχικές ιώσεις γίνεται όλο και πιο περίπλοκη, καθώς στην χώρα καταγράφεται σταθερή αύξηση της νοσηρότητας, δήλωσε από πλευράς της η Τατιάνα Γκόλικοβα κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η Γκόλικοβα επισήμανε ότι η κατάσταση όσον αφορά στους θανάτους λόγω της Covid-19 είναι κρίσιμη σε 18 περιοχές της χώρας, ενώ παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων συνολικά σε 35 περιοχές.

Η ίδια απέδωσε την αύξηση των κρουσμάτων στους ανεπαρκείς ρυθμούς εμβολιασμού και στη μη τήρηση των μέτρων προφύλαξης.

Η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή διατίθεται το 86,6% των κλινών για ασθενείς με Covid-19, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για 276.500 κλίνες εκ των οποίων το 66,1% διαθέτουν παροχή οξυγόνου.

Παράλληλα, ανέφερε ότι σε 27 περιοχές της Ρωσίας χρησιμοποιείται το 90% των κλινών για ασθενείς με κορωνοϊό επισημαίνοντας ότι είναι εξαιρετικά χαμηλή η συλλογική ανοσία σε εννέα περιοχές της Ρωσίας.

«Χάνεται» η μάχη του εμβολιασμού

Η Ρωσία είναι η χώρα της Ευρώπης που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία, με σχεδόν 230.000 νεκρούς, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης. Ο αριθμός αυτός ωστόσο πιστεύεται ότι είναι πολύ υψηλότερος στην πραγματικότητα, με την εθνική στατιστική υπηρεσία της Ρωσίας, τη Rosstat, να έχει καταμετρήσει περισσότερα από 400.000 θύματα ως τα τέλη Αυγούστου.

Ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, αποφάσισε χθες, Τρίτη, «έκτακτα μέτρα» για την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων, κυρίως των ηλικιωμένων, την ώρα που ο αριθμός των ατόμων που νοσούν σοβαρά από Covid-19 αυξάνεται καθημερινά.

Μεταξύ των μέτρων αυτών είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός του 80% των δημοσίων υπαλλήλων, έναντι 60% που ίσχυε ως τώρα, ως την 1η Ιανουαρίου 2022. Παράλληλα όλοι όσοι είναι άνω των 60 ετών και ανεμβολίαστοι είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν στα σπίτια τους από τις 25 Οκτωβρίου ως τις 25 Φεβρουαρίου, ενώ συνιστάται η τηλεργασία «τουλάχιστον του 30%» των εργαζομένων στις επιχειρήσεις.

Ωστόσο για πολλούς ειδικούς η πραγματική μάχη κατά του κορωνοϊού δίνεται στο πεδίο του εμβολιασμού, όπου η Ρωσία, αν και ήταν μία από τις πρώτες χώρες που ανέπτυξαν εμβόλιο κατά της Covid-19, υστερεί.

Λιγότερο από το ένα τρίτο των περίπου 144 εκατομμυρίων Ρώσων έχει εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Gogov, με την πλειονότητα του πληθυσμού να παραμένει επιφυλακτική απέναντι στα ρωσικά εμβόλια.

Σύμφωνα με ανεξάρτητες δημοσκοπήσεις, περισσότεροι από τους μισούς Ρώσους δεν σκοπεύουν να εμβολιαστούν.

Μπροστά στην κατάσταση αυτή το Κρεμλίνο φαίνεται να χάνει την υπομονή του. Ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ ζήτησε χθες από τους Ρώσους να είναι «πιο υπεύθυνοι», αντί να «κατηγορούν το κράτος για όλα».

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι οι aρχές δεν έχουν κάνει αρκετά για να εξηγήσουν στους Ρώσους ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική στον εμβολιασμό».

Αντιμέτωπες με τον εμβολιαστικό δισταγμό παρά τη νέα έξαρση της επιδημίας, κάποιες επαρχίες στη Ρωσία επανέφεραν την υποχρέωση της επίδειξης υγειονομικού πάσου για την είσοδο σε κάποιους δημόσιους χώρους.

Η Αγία Πετρούπολη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα την εφαρμογή ενός τέτοιου πιστοποιητικού από την 1η Νοεμβρίου για τη συμμετοχή σε αθλητικά ή πολιτιστικά γεγονότα παρουσία περισσότερων από 40 ατόμων και, από την 1η Δεκεμβρίου, για την είσοδο στα εστιατόρια και τα καταστήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ