ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία - Αναλένα Μπέρμποκ: H Ρωσία παίζει «πόκερ» με τον Nord Stream 2 - «Δεν εκβιαζόμαστε»

Γερμανία - Αναλένα Μπέρμποκ: H Ρωσία παίζει «πόκερ» με τον Nord Stream 2 - «Δεν εκβιαζόμαστε»
Michele Tantussi/Pool via AP

Υπέρ του να μην χορηγηθεί προς το παρόν άδεια λειτουργίας στον αγωγό Nord Stream 2 τάσσεται η συμπρόεδρος των Γερμανών Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ, κατηγορώντας την Ρωσία για «παιχνίδι πόκερ» με τις παραδόσεις φυσικού αερίου και διαμηνύοντας ότι «δεν πρέπει να επιτρέπουμε να μας εκβιάζουν».

«Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή ενεργειακή νομοθεσία, ο φορέας εκμετάλλευσης πρέπει να είναι διαφορετικός από αυτόν που μεταφέρει το αέριο. Εφόσον πρόκειται για έναν και τον αυτό όμιλο, δεν επιτρέπεται να χορηγηθεί άδεια λειτουργίας» είπε η ίδια δεδομένου ότι πίσω από την εταιρεία του Nord Stream 2 βρίσκεται το ρωσικό μονοπώλιο φυσικού αερίου Gazprom.

«Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου είναι κυρίως αποτέλεσμα της υψηλής ζήτησης και της χαμηλής προσφοράς. Παρατηρείται εδώ ένα ρωσικό παιχνίδι πόκερ: Οι παραδόσεις αερίου μειώθηκαν δεόντως. Δεν πρέπει να επιτρέπουμε να μας εκβιάζουν» είπε η Μπέρμποκ σε συνέντευξή της στις εφημερίδες του Δημοσιογραφικού Ομίλου Funke.

«Μπορεί βέβαια η Ρωσία προμηθεύει φυσικό αέριο στην Ευρώπη σύμφωνα με τα συμπεφωνημένα, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου είναι όμως σχετικά άδειες. Αυτό πιθανότατα έγινε σκόπιμα από τη ρωσική πλευρά προκειμένου να επιταχυνθεί η λειτουργία του Nord Stream 2 -έστω και αν δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις» τόνισε η ίδια.

Οι φορείς εκμετάλλευσης του αμφιλεγόμενου αγωγού φυσικού αερίου της Βαλτικής Θάλασσας Nord Stream 2 δεν θέλουν επίσης να ξεκινήσουν τη μεταφορά φυσικού αερίου χωρίς την εκκρεμούσα πιστοποίηση από τις αρμόδιες γερμανικές αρχές.

«Η εταιρεία Nord Stream 2 λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τους ισχύοντες κανόνες και ρυθμίσεις. Αυτό περιλαμβάνει επίσης τον γερμανικό νόμο για την ενεργειακή βιομηχανία [EnWG], ο οποίος μεταφέρει την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το φυσικό αέριο στο γερμανικό δίκαιο» δήλωσε η εταιρεία Nord Stream 2 AΕ σήμερα, Τετάρτη.

Σύμφωνα με την Οδηγία της ΕΕ για το φυσικό αέριο, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία πιστοποίησης για την αναγνώριση της εταιρείας Nord Stream 2 AΕ ως ανεξάρτητου φορέα εκμετάλλευσης δικτύου μεταφορών. Εάν ο Nord Stream 2 ξεκινήσει τη μεταφορά αερίου πριν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, η αρμόδια Αρχή θα μπορούσε να επιβάλει πρόστιμα.

Επισημαίνεται ότι αύριο, Πέμπτη, το απόγευμα «ανοίγει» στη Γερμανία η επίσημη διαπραγμάτευση μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελελυθερων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στα χρώματα του «φωτεινού σηματοδότη»υπό τον Όλαφ Σολτς -με την Αναλένα Μπέρμποκ να είναι πιθανόν να βρεθεί στο υπουργείο Εξωτερικών ή σε ένα υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ