ΚΟΣΜΟΣ

Στον Αλεξέι Ναβάλνι το Βραβείο Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Στον Αλεξέι Ναβάλνι το Βραβείο Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
AP/Alexander Zemlianichenko

Ο φυλακισμένος επικριτής του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, τιμήθηκε την Τετάρτη με το βραβείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα που δίνεται κάθε χρόνο, για τις προσπάθειές του να αμφισβητήσει την εξουσία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ναβάλνι, 45 ετών, που δηλητηριάστηκε τον Αύγουστο του 2020 με μια ουσία η οποία σύμφωνα με δυτικές χώρες ήταν ένας νευροτοξικός παράγοντας, εκτίει ποινή φυλάκισης δυόμιση χρόνων για παραβιάσεις της υπό όρους αποφυλάκισής του, κατηγορίες τις οποίες θεωρεί κατασκευασμένες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματούχους για τη δηλητηρίαση και τη φυλάκιση του Ναβάλνι.

Η μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ανακοίνωσε το όνομα του νικητή του φετινού βραβείου στο Twitter.

Η Μόσχα αρνείται ότι έκανε οτιδήποτε επιλήψιμο και κατηγορεί την ΕΕ ότι επεμβαίνει στις εσωτερικές της υποθέσεις.

Το Βραβείο Ζαχάροφ για την Ελευθερία της Σκέψης πήρε το όνομά του από τον Σοβιετικό αντιφρονούντα Αντρέι Ζαχάρωφ και συνοδεύεται από έπαθλο 50.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως ο Ναβάλνι δήλωσε στις 11 Οκτωβρίου πως επιτροπή της φυλακής τον χαρακτήρισε εξτρεμιστή και τρομοκράτη, χαρακτηρισμούς τους οποίους αρνείται.

Το κίνημα του Ναβάλνι υπέστη τον Ιούνιο πλήγμα όταν δικαστήριο έκρινε πως οι δραστηριότητές του είναι εξτρεμιστικές. Πολλοί σύμμαχοί του είδαν τα σπίτια τους να ερευνώνται ή την ελευθερία κυκλοφορίας τους να περιορίζεται και ορισμένοι έχουν διαφύγει στο εξωτερικό. Η Ρωσία ξεκίνησε μια νέα ποινική υπόθεση εναντίον του Ναβάλνι που θα μπορούσε να τον κρατήσει στη φυλακή άλλα δέκα χρόνια.

Το βραβείο Ζαχάροφ που δόθηκε σήμερα στον Αλεξέι Ναβάλνι είναι μια ανταμοιβή για όλους τους Ρώσους που αγωνίζονται για «την αλήθεια», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter το Ταμείο κατά της Διαφθοράς, η οργάνωση την οποία ίδρυσε ο υπ΄αριθμόν ένα αντίπαλος του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Αυτό το βραβείο Ζαχάροφ είναι βέβαια ένα βραβείο για εσάς, τους ανθρώπους που δεν είναι αδιάφοροι, που ακόμη και στις πιο σκοτεινές περιόδους, δεν φοβούνται να πουν την αλήθεια», ανέφερε η οργάνωση.

Η βράβευση του Αλεξέι Ναβάλνι χαιρετίστηκε αμέσως από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε ένα υπόβαθρο εντάσεων ανάμεσα στη Ρωσία και στη Δύση.

Το βραβείο αυτό είναι «η αναγνώριση του σημαντικού ρόλου που έπαιξε εδώ και πολλά χρόνια προκειμένου να προασπίσει τις αξίες της δημοκρατίας και να είναι μια ισχυρή φωνή στη Ρωσία», δήλωσε ο επικεφαλής της Ατλαντικής Συμμαχίας στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Η υποψηφιότητα του Ναβάλνι υποστηρίχθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (δεξιά), τη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την κεντρώα ομάδα Renew, τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη.

Από την πλευρά τους, οι ομάδες Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (αριστερά) και των Οικολόγων είχαν προτείνει να τιμηθούν οι Αφγανές γυναίκες που αγωνίζονται για την ισότητα και την ελευθερία τους απέναντι στο καθεστώς των Ταλιμπάν.

Μετά τον Ουιγούρο διανοούμενο Ιλχάμ Τότι, που καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη στην Κίνα για «αυτονομιστική δράση» και ο οποίος έλαβε το βραβείο το 2019, το βραβείο Ζαχάροφ δόθηκε το 2020 στη «δημοκρατική αντιπολίτευση» απέναντι στον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, και παραλήφθηκε από την ηγέτιδά της Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ